Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2009, 10:42 Інше
Будьте уважні до свої рідних! В Україні почастішали спроби самогубства…
Будьте уважні до свої рідних! В Україні почастішали спроби самогубства…

Глобальна фінансова криза б’є не тільки по кишенях громадян, а й по здоров’ю. Зокрема, психічному. Таку тенденцію у ВООЗ спрогнозували ще наприкінці січня.

Директор Всесвітньої організації охорони здоров’я, Маргарет Чан: «Криза здатна спровокувати поширення фобій, збільшення числа психічних захворювань і призвести до зростання споживання тютюну та алкоголю».

Точну кількість психічно неврівноважених підрахувати неможливо. Адже люди з депресією нечасто звертаються до лікарів. Проте їхній стан – небезпечний.

Станіслав Костюченко, психіатр: «Если человек теряет интерес к тому, чем раньше с удовольствием занимался, теряет в весе, пропадает аппетит. Депрессия это не то состояние, о котором говорят, что человек сошел с ума, то есть эта та болезнь, при которой человек очень серьезно страдает».

Психічно неврівноважених в Україні – більше мільйона. Чи не стільки ж депресивних. І їхня кількість зростає. Пригнічує українців гаряче бажання «жити, як на Заході». В нинішніх умовах реалізувати цю мрію стає дедалі важче.

Психологічна напруга штовхає людей на самогубства. Луцьк. Листопад 2008 року. 18-річна дівчина стрибнула з мосту в крижану воду. Хотіла позбавитися сили-силенної проблем.

Валерія, самогубця: «Дуже-дуже багато тиску було за останній час. Не витримала, зірвалась. А ще при нервовому зриві – доїхала. Так і сталося».

Їй пощастило більше – життя врятували троє патрульних, що опинилися поблизу. Луганськ. Початок березня. Вкоротив собі віку молодий чоловік. Жінку залишив вдовою, малу дитину – без батька.

Валентина, вдова: «Муж не много зарабатывал, а потом получилось так, что уволили. Денег просто вообще не стало. Пришлось продавать, мы даже обручальные кольца продали. Но все равно, какие там деньги, их надолго не хватает. Муж психологически этого не смог выдержать».

От тільки проблеми від того не розв‘язуються. Насамперед, фінансові.

Ігор Чудовський, юрист: «В гражданском порядке банки, или другие учреждения имеют право требовать уплаты долгов наследников, то есть жены, детей, родителей лица, ушедшего из жизни».

Після спроб суїциду помирає майже чверть. Втім і це не найсумніші показники. Україна – одинадцята за кількістю самогубств у світі. Очолюють рейтинг – Литва, Білорусь та Росія. Далі буде гірше – попереджають експерти. До 2020 року психічні розлади перебуватимуть серед п’ятірки хвороб, що призводять до втрати працездатності. Тож депресію необхідно лікувати – наголошують медики.

Станіслав Костюченко, психіатр: «Депрессия легко диагностируется, легко лечится, потому что в настоящее время большой арсенал и диапазон средств для лечения депрессии, в том числе психофармакологических средств».

І для цього зовсім не обов’язково перебувати в психіатричній лікарні. Важливе тут і своєчасне діагностування. Залежно від складності захворювання лікують амбулаторно, стаціонарно або лікар приходить додому. Все ж краще, ніж лізти в зашморг, запевняють близькі, що вже втратили родичів.

Піти з життя рішення не спонтанне. Фахівці запевняють – такий план можуть виношувати і місяць. Прірва для зневірених – як вихід з усіх ситуацій. Принаймні їм так здається. Тож придивіться для ваших знайомих, можливо комусь погано і вони потребують доброго слова.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, Олександр Мироненко, НТН.