Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 березня 2009, 12:25 Інше
В Україні почастішали спроби самогубства: у всьому звинувачують кризу
В Україні почастішали спроби самогубства: у всьому звинувачують кризу

Фахівці ж застерігають: то тяжкий гріх не лише перед Богом, а й перед близькими. Адже фінансові зобов’язання померлого виконують живі члени родини. Луганка Валентина у свої 23 роки стала вдовою. Каже, поки доглядала маленьку дитину, а чоловік працював на місцевому заводі, великих труднощів не було. Вони почалися, коли її коханого разом із трьома тисячами інших працівників скоротили. Не в змозі годувати сім’ю й виплачувати позику, він повісився.

Валентина, вдова: «Муж немного зарабатывал, а потом получилось так, что уволили. Денег просто вообще не стало. Пришлось попродовать, мы даже обручальные кольца продали. Но все равно, какие там деньги, их не надолго хватает. Муж психологически этого не смог выдержать».

У Стаханові подейкують, що добровільно вкоротили собі віку щонайменше троє осіб. У всіх схожа історія: звільнення з роботи і брак засобів до існування. Нічого ліпшого за самогубство не придумали - повісилися.

На цьому стаханівському заводі від будь-яких коментарів утримуються. Кажуть, коли працівники опиняються по цей бік прохідної, вони за них не відповідають.

Фахівці ж збільшення кількості суїцидів останнім часом пояснюють просто. Криза болісно вдарила по психологічно чутливим людях. Одні в такій ситуації беруться за ножі та зброю і завдають болю іншим, другі - топлять горе в оковитій, треті - вкорочують собі віку.

Володимир Макаров, психолог: «Что происходит в таких и во многих других ситуациях? Человек вот так жил и у него все было неплохо – работа, зарплата, то есть все более менее. Когда ситуация изменилась вот так вот, он видит только одно направление. И это направление не срабатывает – нет работы. И для него это крах».

Правники запевняють: самогубством людина розв’язує проблеми лише для себе. Бо юридично фінансові зобов’язання мають виконувати інші члени родини.

Ігор Чудовський, юрист: «Проблема в данном случае не разрешена. В гражданском порядке банки, или другие учреждения имеют право требовать уплаты долгов наследников, то есть жены, детей, родителей лица, ушедшего из жизни. Если же в смерти виноваты лица, которые его шантажировали, так называемые коллекторы, то здесь можно возбуждать уголовное дело по статье доведение до самоубийства».

Фахівці закликають людей, які вже потрапили під жорна кризи чи опинились, як їм здається, в безвиході, не бути егоїстами, а думати про довколишніх. Психологічно ж можна підтримати себе, подзвонивши з будь-якого cтаціонарного телефона на номер служби довіри.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганська область, НТН