Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2009, 12:30 Інше
Проблемна земля: біженка з Абхазії погрожує спалити себе живцем
Проблемна земля: біженка з Абхазії погрожує спалити себе живцем

Лихо почалося 16 років тому. Коли в Абхазії спалахнула війна, жінка з двома неповнолітніми дітьми змушена була тікати з рідної землі.

Біженців прихистила Чернігівщина. Віолі - дипломованому технологові–харчовикові, місцева влада здала в оренду з подальшим викупом занедбану колгоспну контору.

Віола Гігіташвілі, мешканка с. Количівки: «Какие-то люди со своими женами за стол, и я сделала свою грузинскую продукцию. И они сказали – сделайте для нас, для черниговцев, кухню грузинскую».

Жінка одразу ж розподілила напівзруйноване приміщення на житлову й господарську частини й взялася шукати грошей на обладнання для цеху з виробництва хачапурі.

Та не так сталося, як гадалося. Одного ранку до Віолиної оселі вдерлися невідомі.

Віола Гігіташвілі, мешканка с. Количівки: «Они начали бегать тут – вы что-то храните? Золото есть? Я говорю, разве по нас видно, что золото».

Тоді незнайомці так нічого й не знайшли. Коли ж наступного дня жінка понесла до сільради заяву на приватизацію будинку, завжди привітних чиновників неначе підмінили.

Віола Гігіташвілі, мешканка с. Количівки: «Сказали: бумагу напишите, что вы 25 процентов туда вложения сделали. Я отдала, отнесла. Проходит время – приняли решение продать. Проходит время – скасовать. И в тот же день принять. Потом опять скасовать».

А далі сім’ю почали просто виживати – усе, що було можливо, від’єднали, а плату за оренду приміщення збільшили уп’ятеро.

Проблемами Гігіташвілі дуже переймаються односельці. Майже всю невелику пенсію господиня віддає за оренду, тож люди допомагають, хто чим може. Ніхто не сумнівається – Віолині негаразди пов’язані зі здорожчанням землі біля траси «Київ-Чернігів», де стоїть її житло.

Олександра Іванівна, мешканка с. Количівки: «Хтось положив на цю хату руку і хоче забрать. Людям вони не заважають».

По роз’яснення «Свідок» звернувся до місцевого сільського голови та депутатів. Але поспілкуватися з журналістами вони часу не знайшли.

А в сільраді повідомили, що згідно з останнім депутатським рішенням, сім’я Гігіташвілі має покинути свій прихисток уже до 1 травня. Куди людям подітися, журналістам до пуття не пояснили.

Пані Віола каже, вже стомилася боротися. Якщо влада не вгамується, жінка обіцяє стати героїнею одного з наступних випусків «Свідка» - спалить себе живцем.

Андрій Герко, Олександр Данилов, НТН