Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2009, 15:10 Інше
Агенти СБУ залишають українські інститути?
Агенти СБУ залишають українські інститути?

Валентин Наливайченко, голова СБУ: «ДеКДБізація робота під так званими посадами-прикриттям і офіцерів діючого резерву в ВНЗ – не потрібні співробітники СБУ. Після того як президент навів порядок щодо доброчесності».

Заява голови СБУ не так шокувала, як підштовхнула освітян до роздумів. Зізнання спецслужби про присутність її агентів у вищих навчальних закладах наробило чимало галасу. Студенти тепер прискіпливо придивляються до викладачів.

За радянських часів студенти здогадувалися про КДБітсів серед своїх і серед викладачів. А тому, як то кажуть, доводилося фільтрувати розмову. Нині ж говорять про що завгодно і де завгодно, а існування сучасних агентів під прикриттям сприймають із усмішкою.

Катерина, студентка: «Вы знаете, есть у нас один преподаватель, точнее он уже не преподает, мы сдали ему экзамен, он работал где-то в Японии переводчиком, что-то в нём есть».

Журналісти «Свідка» вирішили пошукати в університетах агентів під прикриттям. Та це виявилося не так легко. Валерій Іванов – професор, доктор філологічних наук. На перший погляд, типовий представник родини «007».

Агенти у ВИШах для пана Іванова – новина. Каже – не думав, що хтось досі працює в цьому напрямку.

Валерій Іванов, професор: «Я не думаю, що багато залишилося агентів СБУ у ВУЗах, що це буде вагомий відсоток викладачів. Якщо СБУ не робило свою агентуру, це одиничні випадки, що залишилися з радянських часів».

Професор Іванов про агентів чув, але жодного не бачив. Сучасні СБУшники, говорить, і без конспірації іноді навідуються до деканату.

Валерій Іванов, професор: «Це абсолютна дурниця мати агентуру у вузах і крім того Наливайченко щоб він ще й скасував кураторів за вузами адже вони досі є. Приходять хлопці, от ми куратори Інституту Журналістики, ну що це за божевілля? Приходять хлопці, питають, наприклад, я працював заступником директора Інституту Журналістики, то питають, скільки у вас студентів навчаються? Кажу, це в навчальній частині знають, а я не знаю, щодо конкретних осіб жодних питань не було».

Практику впровадження в установи співробітників Держбезпеки розпочали ще в Російській імперії для боротьби з так званими інакодумцями. Активно використовувала агентуру у навчальних закладах радянська влада. Та фахівцям незрозуміло, що спецслужбовці винюхували останні 17 років.

Вадим Махницький, комітет сприяння боротьбі з оргзлочинністю: «В советские времена, тогда ещё было КГБ, тогда в каждом высшем заведении был первый отдел сотрудники которого отслеживали правильность политического курса боролись с инакомыслием и занимались вербовкой параллельных студентов. Вроде бы у нас заявляют, что мы живём в демократическом обществе. Так какие функциональные обязанности выполняли эти сотрудники действующего резерва в ВНЗ если у нас давно демократия? Я думаю, такое заявление Наливайченко требует разъяснения».

Студенти тепер ламають голову, хто серед них – засланець СБУ. За словами фахівців, підозрювати можна будь-кого.

Вадим Махницький: «Любой увольняющийся из ВНЗ преподаватель, сотрудник или отчисленный студент априори будет коллегами рассматриваться как внештатный сотрудник СБУ».

Олександр Дем’янчук, Аркадій Моос, НТН.