Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2009, 09:39 Інше
Батуринський підприємець тримає 25-річного раба-інваліда!
Батуринський підприємець тримає 25-річного раба-інваліда!

Валентину Микитівну журналісти «Свідка» зустріли біля райвідділку міліції. Схвильована жінка прийшла за допомогою – хоче повернути додому свого єдиного сина-інваліда. Каже – двадцятип‘ятирічний парубок потрапив у рабство до місцевого підприємця.

Валентина Микитівна, мешканка м. Батурина: «Колись ми з роботи йшли, а він підобрав. Каже – будеш на мене робить? Він согласився, думає, платитиме. Він же там робить, а грошей не платять. Він і дрова рубає, і пере, і їсти варить».

Жінка розповідає – коли син вирішив піти з невдячної служби, господар йому категорично це заборонив. А як спробував утекти – повернув силою.

Валентина Микитівна, мешканка м. Батурина: «Каже, б‘є мене. Він тікав двічі додому – прижає і забирає. Ноги утюгом, і зуби повибивали спереді».

Жінка каже – її сина тепер силоміць тримають у панській оселі й не дають бачитися з матір‘ю. Про нелегке життя своєї дитини вона дізнається від сусідів.

Віталій, мешканець м. Батурина: «Він, як вам сказать, за миску борщу пішов робить. Як раб – порубать дрова, розгрузить ліс. А я бачив сам лічно, як він його навозом кормив. Своїми глазами бачив... До мене прибігав неоднократно, каже – я повішуся».

Андрій Залозний, керівник сектору Бахмацького РВ міліції: «Зайшли і забрали його звідти. Його було доставлено у відділення швидкої, де зафіксовано синці на тілі, відсутність зубів. Я би сказав хворобливий стан».

Міліціянти привезли хлопця додому. Та вже наступного дня бранець знов опинився у ненависній господі – підприємець укотре приїхав, запхав його в автівку й відвіз до себе. Тепер туди не пускають і міліцію.

Журналісти «Свідка» вирішили на власні очі побачити, що ж насправді відбувається за таємничим парканом господаря пилорами. Телебачення тут зустріли гостинно. Парубка, про якого нині гомонить мало не весь Батурин, показали одразу.

Геннадій, мешканець м. Батурина: «Мені тут ловко живеться. У Олєга мені лучче, ніж дома. Я перейшов до Олєга жить. Оце живу, йому помагаю, а він мені і одяг купляє і все купляє і сигарети купляє».

За словами парубка, всі розмови про його негаразди – вигадка заздрісних сусідів. На цьому наполягає і його покровитель.

Геннадій, мешканець м. Батурина: «Мене ніхто тута не здівається, ніхто не б‘є мене. - А чому так мама каже? Я в Олєга привик уже, так я і живу…А чого я не хочу дома жить – шо там тільні воші є. Як піду додому, набираюся»…

Олег, підприємець: «Я людина морального вищого принципу. Я його ніколи не забороняв йому говорити те, що воно єсть. Якщо там що було, то нехай би він сказав те. Що було».

Підприємець зауважує – якщо міліція не залишить його у спокої – поїде скаржитися до столиці впливовим друзям. Що ж насправді відбувається в оселі підприємця ми спробували з‘ясувати у місцевих старожилів. Та люди здебільшого відмовчуються, бо Олег – дуже впливова у місті людина. Хоча й натякають на його важку вдачу.

Василь Іванович, мешканець м. Батурина: «П‘ятого числа день рожденія його був. Отчим пошов туди до його. Так син пішов за батьком, каже, я батька не пущу. Не знаю, що він там йому сказав, так він його побив доскою. Спина вся там синя в нього, окна там повибивав».

Крапку в історії батуринського раба тепер має поставити місцева прокуратура. За словами її очільника, там уже перевіряють матеріали справи. Якщо факти знущання з людини доведуть – проти підприємця порушать уже другу карну справу. Одну розслідують уже рік – за завдання тяжких тілесних ушкоджень жінці.

Андрій Герко, Олександр Кругликов, НТН.