Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2009, 11:58 Інше
Стихійні ринки підкидають медикам все більше роботи
Стихійні ринки підкидають медикам все більше роботи

За повідомленнями лікарів, останнім часом побільшало інфекційних захворювань. Надто через стихійні базари, де можна вигідно скупитися і водночас заразитися. Наталя Бондаровська, лікар-інфекціоніст: «Сальмонельоз, шигильоз, ботулізм, харчова токсикоінфекція. Також в цьому м’ясі можуть бути різні види глистів, тиньоз, трихіньоз, теріонінхоз».

Це не перелік хвороб з медичного словника - а асортимент продукції стихійних базарів. Останнім часом медики фіксують збільшення кількості пацієнтів з такими захворюваннями. Як припускають служителі Гіпократа - через фінансову кризу й придбання дешевих продуктів. Поки лікарі борються з наслідками, міліціянти з’ясовують першопричини.

Торгівка: «Я раз в год продаю своє. Я не перекупниця. - Причому своє чи не своє, ви в яких санітарних умовах продаєте? – Збираємся».

На базарі в Яготинському районі щодня запасаються продуктами десятки людей. За таких умов, кажуть фахівці, навіть свіжі харчі швидко стають небезпечними.

Сергій Соловей, старший інспектор відділу ветеринарної міліції: «Так з початку року в ході відпрацювання було ліквідовано 18 місць стихійної торгівлі. Стихійні ринки - перший шлях до різноманітних захворювань. Громадяни купуючи продукцію на пару гривень дешевше, вони купляють різні інфекції, не тільки бруд та пил, тяжкі метали та інфекційці, інвазійні захворювання».

Деякі захворювання можуть виявитися вже за кілька годин. Є такі, що даються взнаки за кілька місяців.

Наталя Бондаровська, лікар-інфекціоніст: «Найпоширеніші захворювання - це ті, що передаються з м’ясом. Це глисти, які можуть призводити до наслідків. Вони можуть проходити непомітно, або навіть спричинити інвалідність».

Кишкові хробаки – крапля в морі тих недуг, які ви можете придбати разом із дешевими харчами. Міліціянти й медики радять скуповуватися у спеціалізованих місцях, де є ветеринарний контроль. Щоправда і там треба пильнувати.

Олександр Дем’янчук, Олександр Мироненко, Дмитро Денисов, НТН