Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 лютого 2009, 10:49 Інше
54-річна жінка через борг покінчила життя самогубством
54-річна жінка через борг покінчила життя самогубством

Торік у липні Микола Жабка позичив у кредитної спілки 86 тисяч гривень. Гроші були потрібні на лікування матері. Жінка травмувала хребта внаслідок автокатастрофи.

Микола Жабка, позичальник: «Мама їхала на велосипеді, її збив міліціонер, високопосадовець, був випивший. Справу замяли. Приходив в лікарню, приносив продукти і по 100 гривень».

Лікування допомагало. Та коли Миколу звільнили з роботи, повертати борг стало неможливо. Кредитні відсотки зростали з шаленою швидкістю. Тепер чоловік винен 350 тисяч гривень.

Микола Сопіт, керівник Чернівецького відділу кредитної спілки: «Згідно договору, якщо розривається договор через суд, відсотки рахуються за 3 роки. На 3 роки дається кредит, і за 3 роки рахуються відсотки».

До сім’ї почали приходити колектори.

Микола Жабка, позичальник: «Кремезні чоловіки говорили в грубій формі, вони сказали, якщо продам квартиру, цих грошей не вистачить, щоб погасити борг. Я просив про відстрочку, вони сказали, що все вирішить суд».

Заробітку знайти не вдалося. Зрештою мати не витримала - перерізала собі вени.

Микола вважає, що неньку до самогубства довели. Заяву на порушення кримінальної справи відніс у міліцію. Йому й знімальній групі НТН там були не раді.

У кредитній же спілці вважають, що тиску на боржника не було. У них, мовляв, є зобов’язання перед іншими клієнтами.

Микола Сопіт, керівник Чернівецького відділу кредитної спілки: «Крім того, що кредитна спілка видає кредити, кредитна спілка залучає депозити під відсотки, вклади від населення під проценти, і кошти, залучені від населення, видаються під кредити. Якщо наші клієнти не будуть сплачувати, як Жабка, виникнуть проблеми з видачею депозитів».

Правозахисники сподіваються, що факт доведення до самогубства таки є.

Федір Олексюк, правозахисник: «Якщо буде відкрита кримінальна справа, стягнення цього боргу буде призупинено до вирішення питання, і в судовому засіданні з цього боргу залишиться 120-130 тисяч гривень».

Борги Миколи не бентежать. Каже - дасть раду. Не розуміє, чого мати таке скоїла. Тікати чоловік наміру не має. Створюватиме в районі громадську організацію. На захист тих, кого стискає борговий зашморг.

Світлана Лунгор, Марина Криворотова, НТН