Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2009, 11:51 Інше
Українські спецслужби перейшли на тризначні номери телефонів
Українські спецслужби перейшли на тризначні номери телефонів

Цей перехід планували давно, але згідно з офіційним міністерським указом термінові телефонні номери починають змінювати лише від завтра. Спецслужби готуються і звітують.

Віктор Коцюба, керівник відділу ГУ МНС міста Києва: «Ми готові сьогодні прийняти як 01 так і 101, як в цифровому, так і в аналоговому варіанті».

Як працюватиме новинка - українці розпитують самих працівників спецслужб.

Оксана Руденко, операторка служби «02»: «Часто передзвонюють і питають, чи правда, що коли подзвониш 02, попадеш в міліцію?»

Зробили все, що могли – запевняють правоохоронці – і у ЗМІ про це повідомляли, і навіть дільничних інспекторів змушували квартирами ходити – інформувати. Як швидко звикнуть українці до змін, невідомо.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції міста Києва: «Проте можуть виникнути проблеми у людей, які звикли телефонувати на 02. Задля таких людей така інформація буде розміщена на наших відомчих сайтах».

Про перехід на нові номери дійсно попереджали всі. Та чи запам’ятали українці, куди їм телефонувати в разі надзвичайної ситуації? Щоб з’ясувати, обираємо представників кількох вікових категорій і ставимо їм одне і те саме запитання.

У свої 3 роки Христинка напам’ять знала всі термінові двозначні номери. Навчила бабуся, про всяк випадок. А ось нинішні тризначні пані Ліда й сама забула.

Пані Ліда: «Да. 01 буду зразу звонити».

Старша, семирічна Діана про зміну номерів чула. Та в терміновій ситуації їх не згадає.

Діана: «Ти знаєш телефон міліції зараз? – 12? - Ні, вгадуй далі».

Не одразу пригадує номери й 20-річний Петро.

Петро: «Вспомню сначала 02, и потом уже пойму, что надо звонить 102».

А ось пан Володимир обурюється - навіщо ті нові номери?

Володимир Попов, мешканець міста Києва: «Мы привыкли две цифры. А вдруг шок такой. Вот у меня пожар – 01. А теперь вот 101».

«Укртелеком» на всі обурення відповідає чітко і лише письмово. Від 12-ї години ночі давні номери не діятимуть.

Якщо абонент набиратиме за звичкою 01, 02, 03, 04 чи, приміром, службу часу, прогнозу погоди, то почує повідомлення автовідповідача про зміну номера. Інші ж телефони сповіщатиме довідкова 176. Після переходу на тризначну нумерацію побільшає спецслужб і Україна досягне Європейського стандарту. Рішення остаточне, міністерське. Тому обурюйся, не обурюйся, а якщо хочеш вижити в пожежі, або спіймати грабіжника, нові телефони доведеться запам’ятати.

Борис Сачалко, Кирило Коротких, НТН