Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 січня 2009, 10:14 Інше
Музеї або відкриють двері для крадіїв, або закриють їх для відвідувачів!
Музеї або відкриють двері для крадіїв, або закриють їх для відвідувачів!

Віталій Грицак, керівник департаменту ДСО: «На сьогоднішній день існує велика заборгованість, особливо це питання по місту Києва. Заборгованість – 1.8 млн. грн. При тому всьому що ми охороняємо без фінансування, ми не знімаємо охорону із музейних закладів».

В чому помилка – риторично запитують працівники музеїв? Держохорона відповідає: ввечері гроші – вранці охорона!

Олександр Крилач, заступник керівника департаменту ДСО: «Розцінки на охорону музеїв не піднялися».

Олена Крамарева, головний зберігач фондів музею: «Міліцейська охорона підвищилася майже вдвічі і зараз вона складає 40 грн. за одну годину роботи».

Якщо охорона зникне – грабіжників музейники знають як ловити. Під час новорічних свят музей Ханенків уже ночував без охорони. За той час його працівники встигли розробити власні методи затримання грабіжників. І то не біда, що небезпечно для життя. Мистецтво – понад усе.

Керівництво музеїв бойовий дух своїх підопічних угамовує. Найімовірніше, за відсутності охорони музеї просто позакривають. Із вимогою вирішити ситуацію і працівники музеїв, і держохоронці зверталися навіть до Юлії Тимошенко.

Олена Шостак, співробітник музею ім. Ханенків: «Це замкнуте коло. Вийти через нього можна тільки через реформування служби. Тому що охорона музеїв – це не справа музеїв. І навіть не справа міста. Це державна справа, яка повинна вирішуватися на державному рівні».

Як потрібно охороняти музеї – радять італійські колеги.

Джовані Ністрі, командувач служби з охорони культурної спадщини Італії: «В Італії цим питанням опікується Міністерство Культури. В бюджеті закладають гроші на фінансування. Але в нинішній економічній ситуації проблема з фінансами існує всюди. Наш уряд запропонував план дій для вирішення цих проблем. Сьогодні питання про відсутність охорони в наших музеях узагалі не стоїть.

Борис Сачалко, Олександр Мироненко, НТН.