Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 січня 2009, 12:46 Інше
Нетрадиційна медицина: як відрізнити шарлатана від справжнього цілителя
Нетрадиційна медицина: як відрізнити шарлатана від справжнього цілителя

Нині у країні близько чотирьохсот ворожбитів. Проте шарлатанів у цій галузі також більшає.

Заради експерименту три роки тому Марина обійшла з десяток ворожок і цілительок. Але від жодної правди не почула.

Марина Борисполець: «Якщо чесно, я їм і до цього не довіряла. Просто моя подружка ходила. І я вирішила впевнитися. Ні одна з тих речей не збулася, хоча було це вже роки 3 тому, і могло щось змінитися».

Справжні ворожбити є, - переконує керівник академії нетрадиційної медицини. Тут їх навчають чаклуни реалізовані.

Викладачі оповиті міфами і легендами. І дощ вони зупиняли подихом, і людей знаходили подумки. Щоправда, із такими «магістрами магії» зустрітися зась. Вони, мовляв, надто утаємничені для звичайних смертних. Тому легенди залишаються тільки на словах.

Жаник Асатрян, керівник академії нетрадиційної медицини: «Из поколения в поколения они это передают. По наследству. Он единственный признан 33 колдунами Ордена Колдунов Киевской Руси».

Ворожбити й цілителі у наші часи вже професія. Щоправда, в Міністерстві охорони здоров’я в казкову силу чаклунства не вірять, а про 33 чаклунів чують уперше.

Справжнє покликання ворожбита - своїми здібностями людей лікувати. Щоб легалізувати свою діяльність, потрібно пройти психічну перевірку, довести фахівцям, що ти фізично здоровий, і профпридатність у медзакладі.

Якщо 80% діагнозів, поставлених ворожбитом, підтверджують лікарі – МОЗ атестує. Тільки за допомогою такої атестації можна відрізнити справжнього ворожбита від «підробки». Тетяна Гарник, голова комітету з питань народної та нетрадиційної медицини МОЗ України: «Для цілителів заборонено лікувати онкологічні хвороби, хворих на туберкульоз, на ВІЛ-СНІД, переривати вагітність, видавати довідки про психічний стан і взагалі будь-які довідки. Лікування шкіро-венеричних захворювань. Цілитель працює під контролем лікаря».

Відомий народний лікар України Марія Стефанія атестації не довіряє. Каже – все куплене. Не довіряє вона і цілителям.

На камеру показує, як ворожать вітчизняні провидці. Трохи знання фізики, трохи фантазії – і ворожіння готове. Марія Стефанія, народний лікар: «Бо ти ж, коли яйце кидаєш, кислород з’являється. І ти тоді починаєш грузить людину. І оце ж нагружають людей. Оце могили, а оце взята з могили земля. А ти думаєш, ой, та точно, он навіть чорна цяточка. А це ж у жовтку у нас тіпа кров. А оце ж тобі подивися – церква, це хрест, а оце - бульбашка».

Віра в Бога і альтруїзм – головні риси справжнього цілителя. До кожної людини свій підхід.

Марія Стефанія, народний лікар: «Якшо народний лікар приймає людину 15 хвилин, а за дверима ще стоїть 100 чоловік, і вони всіх пропустили ці 100 за день – шаман, свічкою помахали, по носі побили, гроші викачали, налякали».

Шарлатани ж існуватимуть доти, доки їх шукатимуть люди. Тому, можливо, не варто вірити в диво, а інколи потрібно просто розібратися в собі і самостійно впоратися з труднощами.

Борис Сачалко, Кирило Коротких, Ігор Молчанов, НТН