Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2008, 08:51 Інше
Рівненщина: на вулиці можуть опинитися дві сім’ї військових
Рівненщина: на вулиці можуть опинитися дві сім’ї військових

10 років тому офіцери домовилися з керівництвом частини і власником тодішнього складу про купівлю приміщення. В облаштування жител уклали чималі кошти. Проте Міноборони так і не знайшло грошей на те, щоб викупити переобладнані квартири. Намет, буржуйка, старе ліжко - в таких умовах два дубенські майори готуються до бою. Люди, яких вчили обороняти країну, змушені захищати свої родини і в буквальному розумінні - власні оселі. Точніше, право на них.

Брезентова палатка стоїть у Дубні понад два тижні. Сім’ї військових планували зберігати тут особисті речі після виселення. Права проживати у будинку навпроти вони так і не домоглися.

Хоча витратили на облаштування квартир немалі кошти.

Оксана Райкова, дружина військового: «От до чого людей довели, поставили палатку і чекаємо».

Свого часу Міністерство оборони обіцяло викупити у власника переобладнані й відремонтовані квартири, - кажуть офіцери. Проте так цього й не зробило.

2004-го року господар приміщення подав на людей у шинелях у суд - договір між ним і військовою частиною А15-19 визнали за недійсний. Бо, згідно з документами, нерухомість належала іншому члену родини господаря. Тож чоловік не мав права нею розпоряджатися.

Вийшло, що проживання офіцерських сімей у цих квартирах незаконне. І людей треба виселяти.

Ігор Гайков, військовий: «Ми це так не залишимо. Власник нам дав відстрочку до нового року».

Родини офіцерів кажуть, що неодноразово зверталися до командування стосовно надання їм інших осель. Утім омріяних квадратних метрів так і не отримали.

Керівництво військової частини житлових проблем підлеглих не коментує. Натомість, говорить військова прокуратура.

Андрій Жоган, заступник військового прокурора Рівненського гарнізону: «Прокуратура слідкує за дотриманням закону, а не підшуковує житло».

Поки що законний власник приміщення з розумінням поставився до проблеми офіцерів. І дозволив родинам тимчасово жити у своїх-чужих оселях. Щоправда, тільки до Різдва.

Куди йти потім, військові не знають. Можливо, доведеться надовго перебратися в холодні намети. Тоді боротися доведеться ще й з різдвяними морозами.

З Рівненської області Людмила Усик, Назар Мідриган, НТН