Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 грудня 2008, 19:02 Інше
Житель Львівщини зберігав у себе на подвір’ї 6 кг. тротилу. Про всяк випадок
Житель Львівщини зберігав у себе на подвір’ї 6 кг. тротилу. Про всяк випадок

Про небезпечний промисел стало відомо після того, як мисливцеві за металом ледь не відірвало руку. Міні-цех з розбирання боєприпасів організував у себе на подвір’ї 30-річний мешканець села Верещиці. Невідомо, коли б про екстремальне заняття довідалися міліцянти, якби не сумний випадок - чоловікові ледь не відірвало руки. Лікарі, до яких він звернувся по допомогу, негайно зателефонували на «02».

Руслан Домніцак, керівник Яворівського РВ міліції: «Було встановлено, що дані тілесні ушкодження громадянин Н отримав внаслідок розриву капсуля артилерійського снаряду. В ході опитування батька потерпілої особи було встановлено, що громадянин Н вказані залишки артилерійських боєприпасів, значить, знайшов на полігоні Яворівському».

Село Верещиця розташоване за якихось п’ять кілометрів від Яворівського полігону. Об’єкт давно годує місцевих у прямому й у переносному розумінні.

Хто збирає гриби, а відчайдухи - стріливо. Потрапити на полігон - не проблема, в селі навіть дитина покаже потаємні шляхи.

Семен, житель с. Верещиці: «Для местных людей разве это охрана? Он обойдет, обойдет, что там охраняется на центральной дороге. Они по тропках».

Таємні стежини часто приводять до каліцтва та смерті. В селі вже не раз підривалися люди. Востаннє, два роки тому, загинули два юнаки.

Семен, житель с. Верещиці: «И он носил какое-то устройство, и там подорвался, возле того дома. Тут постоянно то руку оторвало, то то, то другое».

Чолов’яга, в якого набій розірвався в руках, нині перебуває у Львівській клінічній лікарні. Над тим, щоб зберегти йому кінцівки, медикам довелося добряче попріти.

Ігор Стояновський, заступник головного лікаря: «При такій травмі перебіг не може бути легким. Це є важкі ураження. Стан пацієнта стабільний. Він ще досить довго буде відбувати лікування. Зараз йде відновлення структур кисті для того, щоб забезпечити хоча б якусь функціональність».

Поки екстремалові оперували руку, правоохоронці оглянули його домівку. Знахідка вразила навіть найдосвідченіших міліціянтів. Просто неба на подвір’ї зберігалося майже 6 кілограмів жовто-сірої речовини. Одне слово, вибухівки.

Руслан Домніцак, керівник Яворівського РВ міліції: «В результаті проведеного дослідження було встановлено, що вилучена речовина містила в собі бризантні вибухові речовини, тобто тротил та тетрил».

Та ще більше здивувало пояснення батька постраждалого, навіщо збирали той тротил.

Руслан Домніцак, керівник Яворівського РВ міліції: «З’ясовано, що даний громадянин зберігає за принципом наших людей – в господарстві знадобиться».

Закон забороняє зберігати навіть грам вибухівки. А гахне зібране на подвір’ї - півсела злетить у повітря, - пояснюють фахівці.

Ігор Чуваков, керівник піротехнічної групи ГУ МНС у Львівській обл.: «Наприклад, в електродетонаторі один грам вибухової речовини відриває фаланги пальців. Так що 6 кілограм, якщо, наприклад, в порівнянні для терористичного акту – то є дуже багато. От показують по телебаченню Ірак, 6-5 кілограм. Це вже до 50-ти чоловік жертв».

Та селяни з тротилом «на ти». Їх не злякати вибухом. Сусіди збирача стрілива небезпеки не відчувають. Загартовані іншим сусідством – з військовим полігоном. Тим часом правоохоронці чекають, доки власник тротилу одужає. Тоді й вирішуватимуть, який запобіжний захід щодо нього обрати. Адже по факту зберігання вибухівки порушено кримінальну справу.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львів, НТН