Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 травня 2016, 01:59 Суди
Ромська вендетта на Закарпатті
Ромська вендетта на Закарпатті

Судова крапка в циганській вендетті! Закарпатського барона та його сина посадили за ґрати за вбивство. Утім, вердиктом не задоволений ніхто! Тож роми знову погрожують самосудом. З чого все почалося? І як закінчилося сьогодні?

Кривава й вогняна вендетта в ромському поселенні почалася ще восени. Щось не поділили 18-річний Корчі та на рік молодший син барона. Сварка і залишилися б сваркою, але син барона про все розказав батькові. Той узяв автомат, двох синів та дружину - і пішов до юнака. Той із другом саме стояв на вулиці. Пролунали постріли. Одна з куль потрапила Корчі в гомілку і вийшла через живіт. Бо була зі зміщеним центром.

Юрій Головчак, головний лікар Мукачівської районної лікарні:

- Зачепила органи мало тазу, товстий кішківник. Була відірвана частина товстого кішківника. В порожнині знаходилось до 4 літрів крові. На жаль, хлопчик 97-го року народження помер на операційному столі.

Після і цього почалася вендетта. Вже за годину маєток барона палав вогнем! Його закидали коктейлями Молотова. Разом з будинком згорів автопарк чоловіка і майже весь його скарб.

- Страшное было зрелище - не, ну смотрите. И здесь, и там все было в огне.

З охопленого вогнем будинку вивели чотирьох чоловіків. Ті кажуть - були рабами барона. Той їх не годував, бив і мордував.

Михайло, раб:

- Вішали мене, били.

- Як вішали?

- Отак.

- Покажи, синку, які плечі маєш. Позирайте. А тут нога поламана. А тут собаки їли.

Андрій Горват, ром:

- Это вообще невозможно было терпеть. Это годами продолжалось. Не только он мукачевский табор держал, а всех - поедьте постпрашивайте. Со всех нужно было по 200 гривень. Еще ребенок в животе, а уже на деньги ставил. Понимаете? В каком мы году живем?!

Самого барона з синами та дружиною затримали в Берегівському районі. Ймовірно, він намагався втекти за кордон. Батька разом з одним із синів закрили в СІЗО. Проте мукачівський суд періодично змінював запобіжний захід. І щоразу роми збурювались і погрожували самосудом. І ось сьогодні - вирок, що не влаштував жодну зі сторін. Барону присудили лише півтора роки в'язниці, а його синові - дев'ять.

Обурені й роми. Кажуть - рішення суду зам'яке.

Батько вбитого рома:

- Я его завалю, на куски порежу, дай Бог, чтобы вышел. Вот я сделаю самосуд. Я обещаю - на куски буду резать.

Не розуміють рішення Мукачівського суду і в прокуратурі. Обвинувачі вимагали по 15 років для кожного з підсудних.

Валерій Черничко, керівник відділу прокуратури Закарпатської області:

- Суд не погодився з нами. Однозначно прокуратура вже готує апеляційну скаргу.

Якщо апеляцію не задовольнять, роми шукатимуть правди в Києві. Вони готові всім табором - а це майже 7 тисяч людей - рушити в столицю.