Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 квітня 2016, 02:24 Суди
Чи уникне покарання акушерка, пацієнтка якої стекла кров'ю?
Чи уникне покарання акушерка, пацієнтка якої стекла кров'ю?

На Львівщині після п'яти років розслідування нарешті розпочався суд над акушером-гінекологом. Внаслідок її помилки померла породілля: 36-річна жінка стекла кров'ю. Сиротами залишилися її новонароджена донечка Таня та старший син Денис. Такого горя не витримав їхній батько і також помер. І ось для дітей новий удар - покарати лікаря не можуть.

Трагічну історію цих двох дітей неможливо слухати без сліз. Таня та Денис - сироти. Їхня мати померла п'ять років тому - коли народжувала Таню, а батько після цього прожив лише чотири роки - і теж помер, не витримавши горя. Виховує діток бабуся.

Ганна Корецька, мати померлої породіллі:

- В той же день померла, день народження дитини і день смерті дочки.

- То Таня навіть мами не знає?

- Не знає. Де бачила маму? От Дениско знає маму. А Таня не знає, Таня нічого не знає про маму.

Денисові зараз тринадцять. Хлопчик не може забути того дня, коли батько сказав йому - мами більше немає!

Денис, син померлої:

- Я пам'ятаю, що вона була дуже доброю до мене, вона завжди, як я приходив зі школи або з садку, вона мене завжди забирала - вона питалася: Денисику, ти голодний? Денисику, ти хочеш спати? Денисику, ти втомився? Вона завжди за мною бігала, я її дуже любив.

Що ж сталося того дня, який мав стати найщасливішим, а став останнім для жінки? Слідство тривало аж п'ять років. І лише нині справу передали до суду. За версією матері померлої породіллі, доньку занапастив недогляд лікарів.

Ганна Корецька, мати померлої породіллі:

- Легенько дитину родила, дівчинку оцю, Таню. Взяла на руки, поцілувала, назвала Танею дівчинку. І вони їй дали стакан чаю, і вона попила, і вони всі пішли обідати. Її залишили на другому поверсі саму, вона стікала кровю. Кровотеча почала сі, вона не могла, видно, ні встати, ні нічого. Вона стукала по батареях. Но ніхто не ввійшов.

Після смерті жінки в управлінні охорони здоров'я провели службове розслідування. Після експертиз визнали винною акушера-гінеколога Наталію Левчук. Саме вона приймала пологи.

Богдан Чечотка, керівник Департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації:

- Жінка померла від геморагічного шоку четвертої ступені, який наступив внаслідок розриву матки недіагностованого. Проведена була клініко-експертна комісія, яка визнала випадок зворотнім і лікованим. Тобто вина лікаря є очевидною.

Говорячи простою мовою - якби акушерка вчасно діагностувала розрив матки, то Наталю можна було б врятувати. Родичі померлої жінки шоковані, що лікар продовжує працювати гінекологом у поліклініці. Мало того, донедавна приймала пологи. Ми прийшли до її робочого кабінету запитати про трагедію п'ятирічної давнини. Наталія Левчук не надто зраділа нашому візиту. Але врешті-решт почала виправдовуватись.

Наталія Левчук, акушер-гінеколог Миколаївської поліклініки:

- Зразу в родзалі потрібна була допомога. Зразу. І я забула, що я жива істота, я ні води не пила, і ні в туалет не ходила. Розумієте? Ми боролися від півчетвертої, від п'ятнадцять тридцять до двадцять четвертої ноль ноль за її життя, розумієте?

Та чи зрозуміє суд? Після п'яти років розслідування він нарешті розпочався. Пані Ганна з онуками прийшла подивитися в очі тій, кого вважають винною у смерті матері. Утім, на перше судове засідання лікар не з'явилася. Причина - їй не прийшла судова повістка. Та і це не все, на сиріт очікував ще один неприємний сюрприз - термін давності для Наталії Левчук минув. Два роки тому.

Андрій Головатий, суддя Миколаївського районного суду:

- В випадку, якщо суд дійде висновку, що особу треба визнавати винною, суд не зможе накласти на неї якесь покарання і вигляді позбавлення чи обмеження волі, однак буде вважатися, що людина є судима.

Бабуся Тані та Дениса не може збагнути, чому акушерку досі не звільнили. Тому вона вже не вірить у справедливість.