Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 березня 2016, 19:16 Суди
Кафе ціною безпеки
Кафе ціною безпеки

Справжні баталії - у самісінькому центрі Києва - на Хрещатику. Ще 20 років тому бізнесмени захопили цілий під'їзд історичного будинку. Відтоді його мешканці живуть, немов на пороховій діжці. Постійні пожежі, галас, відсутність ліфта й аварійного виходу - ось що принесли із собою нові сусіди. Докладніше про все це - Олександр Храпач.

Ці люди мешкають у самому центрі Києва - на Хрещатику, 23. В історичному будинку. Це - престижно, але... небезпечно. Люди щодня чекають нової біди. Вони вже пережили кілька пожеж. Остання - три роки тому - ледь не стала трагічною.

Олександр, киянин:

- Просто проснулся - дым в коридоре. Нашел противогаз, слава богу, и можно было спуститься. В принципе, еще 2-3 часа, и уже были бы жертвы.

А все - через сусідів на першому поверсі. Ще 20 років тому бізнесмени незаконно почали переобладнувати приміщення під кафе.

Володимир Апушкін, керівник ОСББ Центр:

- Был захвачен подъезд нашего дома. Левый подъезд был перестроен под кафе. Перекрыв нам левую часть подъезда, они перекрыли нам эвакуационный выход.

Тобто мешканців історичного будинку, не питаючи, просто відгородили від другого входу. І тепер там - цегляна стіна! А замість двох електрощитових - лише одна. Це і є причиною минулих пожеж. Адже старенькі дроти одного електрощитка не витримують навантаження.

- Там у них вместо этого барная стойка, уничтожены лестничные клетки.

Та й це ще не все! Новим сусідам заважав і один із ліфтів. Аби забрати більше території - без жодних дозволів - усе обладнання перенесли на 11 поверх. Відтоді підіймач уже не працював. А в шахті ліфта ресторатори зробили... вентиляцію для кухні. Мешканці будинку почали скаржитися в різні інстанції. Власним коштом провели кілька експертиз, які зафіксували порушення та втручання в інженерні конструкції. Заборонили діяльність кафе і пожежники, і правоохоронці. Та ресторатори постійно знаходили вихід із ситуації. І кав'ярню не закривали. Голова ОСББ каже, його навіть намагалися вбити через втручання у справи бізнесменів-нелеґалів.

З власницею скандального кафе "Свідку" зв'язатися не вдалося, а ось її помічниця в курсі справи і переконує: у мешканців не може бути ніяких претензій.

- Ці питання в судовому порядку давним-давно вирішені, і я не думаю, що вона вам ще якісь цікаві дасть дані, но її дуже важко мені знайти зараз. Якщо суд вирішив, виніс рішення, то судів було багато.

Кримінальне провадження хоч і розпочате кілька років тому, досі не потрапило до суду.

Яна Семенюк, т.в.о. керівника відділу ГУ нацполіції в м. Києві:

- На теперішній час призначено низку експертиз у даному кримінальному правопорушенні, зокрема, експертизи технічні і будівельні. За висновками яких буде прийняте відповідне процесуальне рішення. Також повідомляємо, що за даним кримінальним правопорушенням підозру наразі нікому не оголошено.

Полісмени кажуть, що треба підняти купу архівних документів і перш за все дізнатися, хто з тодішніх київських чиновників дозволив перепланування в історичному будинку.