Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 січня 2016, 14:00 Суди
Судочинство, яке дивує юристів і обурює людей
Судочинство, яке дивує юристів і обурює людей

Закон - не для всіх. Апеляційний суд Київщини позбавив жінку з дитиною житла, бо трактував норми правосуддя на власний розсуд. Пані Галина три роки доглядала стареньку бабусю і дістала у спадок від неї будинок в Ірпені. Але судді скасували заповіт.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

Цей старенький будиночок - один із найбідніших на своїй вулиці, втім уже кілька років у судах за нього іде справжня війна, бо стоїть на дорогій ірпінській землі.

Галина з дітьми мешкають у цьому будинку від 2010 року. Жінка заселилася за умови, що платитиме за комунальні послуги та доглядатиме літню власницю Євгенію Андріївну. За 3 роки стали з бабусею, наче рідні. Тому, розповідає Галина, старенька вирішила скласти на неї заповіт.

Галина Гапончук, мешканка м. Ірпеня:

Поїхали разом з нею до нотаріуса, вона подивилась, сказала що треба там довідку взяти від лікаря, що вона не стоїть на учоті, що вона адекватна і віддає отчет своїм діям, і там сказала, що треба два свідки і людина, яка буде за неї підписувати.

Таку процедуру передбачає Цивільний кодекс, якщо спадкодавець, наприклад, погано бачить чи з інших причин не може сам писати. Так і склали заповіт, який перед очима свідків підписала довірена особа. А вже за півроку після того бабуся перечепилася й зазнала тяжкого переламу стегна. У її віці такі травми вже не загоюються. Знерухомлена Євгенія Андріївна швидко згасла, і незабаром її поховали. Похорон і подальші поминки взяла на себе пані Галина. А на 40-й день на порозі будинку з'явилося двоє онуків померлої.

Першу інстанцію - Ірпінський суд - онуки померлої бабусі програли. Й одразу ж подали апеляцію, в якій раптово змінили свої аргументи на геть протилежні.

Олег Сіньков, адвокат:

Делают упор на то, что бабушка сочиняла стихи, писала тексты мелким почерком, всем соседям разгадывала кроссворды, читала газеты и она должна была подписать завещание самостоятельно.

Апеляційний суд Київщини визнав заповіт недійсним. Це рішення залишила чинним і найвища, касаційна інстанція. Тепер Галину з двома дітьми будь-якої миті можуть викинути на вулицю. Жінка переконана, що на їхню ділянку вже давно накинув оком хтось небідний.

Галина Гапончук, мешканка м. Ірпеня:

Їх будинок сам не цікавить, їх цікавить земля, він старенький, він їм не потрібен зовсім.

Юристи ж зауважують: скасувати заповіт можна у двох випадках - якщо спадкодавця визнати недієздатним і якщо документ складався під тиском. Аби передбачити ці моменти, досвідчені нотаріуси вимагають довідки від лікаря.

Ганна Мартиненко, юрист:

Бажано на момент підписання договору отримати якусь медичну довідку від психіатра чи психолога про те, що особа усвідомлює значення своїх дій і в нормальному стані, здатному для підписання цих договорів.

За словами юристів, у справі про заповіт пані Галини всі обставини - на її боці: була й медична довідка, яка свідчила про дієздатність бабусі, та й нотаріус усе підтвердила в суді. Та Апеляційний суд Київської області на всі ці аргументи не зважив. Тепер уся надія жінки та двох її синів - лише на Верховний Суд України. От тільки розгляд справи в ньому може тривати роками.