Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 грудня 2015, 00:27 Суди
Львівський донор-інвалід продавав дівчат у рабство за кордон
Львівський донор-інвалід продавав дівчат у рабство за кордон

У Львові суд засудив на п'ять років умовно сутенера, який продавав українських дівчат за кордон. Бо він - почесний донор, інвалід, та ще й щиро розкаявся... Хоча торгівля людьми - особливо тяжкий злочин. За який карають реальним ув'язненням на 15 років! Чи справді львівська Феміда сліпа?

Молодих дівчат шістдесятирічний Іван підшуковував ретельно. Потенційна повія мала бути молодою, привабливою і... у злиднях. Особливу увагу чоловік звертав на переселенок зі Сходу.

Сергій Молотов, заступник керівника управління ГУ Національної поліції у Львівській області:

- Він їздив по місту Львову, він навіть виїжджав на окружну трасу, де шукав дівчат. Він їздив по готелях, тобто спілкувався з таксистами, хто може знати там повій.

Оксана - одна з жертв вербувальника. Дівчина просить не показувати обличчя. Розповідає: сутенер знайшов її через знайомого. Вона була майже в розпачі через кредит, за який не мала чим платити. Тому на пропозицію попрацювати повією в Ізраїлі погодилася.

Оксана, постраждала дівчина:

- Звичайно, що було страшно, тим більше знаючи, як і що, молоді дівчата куди попадають, і потім ні подзвонити, ні написати, ні нічого, звичайно, що було страшно.

Вербувальник запевнив, що вона працюватиме в готелі. За годину - п'ятдесят доларів. До того ж, до чужої країни поїде не сама, а ще з трьома дівчатами.

Сергій Молотов, заступник керівника управління ГУ Національної поліції у Львівській області:

- Каже: ви там буде гарно заробляти, до вас там будуть гарно ставитися. Спочатку обіцяли п'ятдесят. В подальшому, говорив, да, там треба буде надавати сексуальні послуги.

Іван раніше працював в Ізраїлі - різноробочим. Там познайомився з власником готелю - за кожну дівчину той платив сутенеру по тисячі доларів. Тож "живий товар" Іван віз особисто. Під час однієї з таких мандрівок його й затримали.

Вікторія Балицька, кореспондентка:

- Літній чоловік із молодою дівчиною близько шостої ранку очікували реєстрації на рейс Львів- Тель-Авів. Однак пара так і не потрапила на борт літака. Правоохоронці затримали вербувальника із його жертвою у залі очікування.

На суді Івана звинуватили в особливо тяжкому злочині - торгівлі людьми. Прокурор просив п'ять років ув'язнення. Та чоловіка засудили... умовно! Бо він - почесний донор та інвалід третьої групи.

Сергій Криштанович, прокурор відділу Прокуратури Львівської області:

- Ми вважаєм, що це є матеріали, які характеризують його особу, і жодним чином не можуть свідчити про можливість звільнення його від відбування покарання.

У Галицькому суді Львова пояснили - вербувальник щиро розкаявся. А його особисті характеристики сприяли м'якому рішенню судді.

Віталій Стрельбицький, заступник голови Галицького суду м. Львова:

- Наявність інвалідності і, відповідно, те, що особа являється донором і так далі, ну, вони навели це в вироці. І, напевно, вони прийняли рішення, що ці обставини підпадають під категорію, яка пом'якшує покарання. 

Ми не застали засудженого вдома. Відтак, поспілкувалися лише телефоном. У розмові вербувальник взагалі заперечив свою участь у злочині.

Іван Іванович, засуджений:

- Це абсурдна ситуація виникла. Так прямо й скажем. Мене підставили, да, в прямому розуміння цього слова, і це всі знають.

Максимальний термін покарання за торгівлю людьми становить 15 років ув'язнення. Тож прокуратура оскаржуватиме умовне покарання.