Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 листопада 2015, 23:50 Суди
У Лондоні українця звинувачують в тероризмі
У Лондоні українця звинувачують в тероризмі

Громадянина України звинувачують у тереризмі у Великій Британії. Вадим Безкоровайний начебто планував вибух у російському посольстві у Лондоні. Чоловік тривалий час живе у Британії, однак користувався фальшивими документами. Під час обшуку в його будинку - згідно з інформацією Скотланд-Ярду - знайшли беззаперечні докази про намір скоїти атаку в британській столиці. Сам підозрюваний звинувачення спростовує.

Громадянина України звинувачують у тероризмі у Великій Британії. Світові ЗМІ тиражують сенсаційну новину. 35-річний Вадим Безкоровайний планував скоїти теракти в Лондоні й нині він перед судом. Чоловіка можуть посадити за грати на довічно. Присяжні засідають у кримінальному суді Олд-Бейлі. Слухання в справі відбуваються в закритому режимі. Хоча медіа довідалися деталі гучної справи й основні звинувачення прокурорів на адресу українця.

Робін Селларс, прокурор:

- Підозрюваний свідомо планував терористичний акт. Ми маємо беззаперечні докази. Він вивчав в інтернеті, як виготовляти вибухівку, детонатори різної потужності й дальності. Мотиви його діяльності, певно, політичні. 

Вадим Безкоровайний хотів підірвати російське посольство торік. Про це свідчить один з нотатків на планшеті, який знайшли під час обшуку в оселі  підозрюваного.

- Російському посольству в Лондоні не вдасться вціліти навіть попри те, що його постійно охороняє Скотланд-Ярд. Ніхто не зупинить нас. Москва й Санкт-Петербург збагнуть усе, коли ми перекинемо бійців, які знищать усе довкола.  

Історія Вадима Безкоровайного, згідно з даними Скотланд-Ярду - справжній детектив. Чоловік володіє 5 мовами, у 12-річному віці емігрував з батьками з України до Аргентини. Потім жив у Польщі й у Об'єднаному королівстві, мав щонайменше три різні підробні паспорти. В 2012-му за те, що користувався фіктивними документами, Безкоровайного екстрадували з країни. Навіть дружина й діти не знали його справжнього імені. Вадим повернувся в Україну, але ненадовго. Знову змінив паспорт, виїхав до Британії і спіймався за звинуваченням у тероризмі. Слухання у справі триватимуть не менше трьох тижнів. Та підозрюваний усе заперечує.

Вітчизняне МЗС тримає справу на контролі. Втім, з огляду на біографію Безкоровайного, з'ясувати, хто він насправді - непросто.

Мар'яна Беца, речниця Міністерства закордонних справ України:

- За консульською допомогою, за нашої інформацією, Вадим Безкоровайний не звертався. Разом з тим, він позиціонує себе як українець, тому ми відслідковуємо, але документів, які б підтверджували його громадянство і належність до громадянства України, відсутні.

Два роки тому за звинуваченням у тероризмі в Лондоні ув'язнили на довічно ще одного українця - Павла Лапшина. Він - як стверджували прокурори - напав з ножем на 82-річного мусульманина. Потім у слідства були докази про спроби влаштувати теракти в трьох мечетях Лондона. Адвокати переконували, що їхній підзахисний - аспірант Національної металургійної академії Дніпропетровська, який приїхав до Британії працювати в IT-компанії, й родичі якого теж мусульмани - невинний. Однак переконати присяжних захист не зміг.