Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 вересня 2015, 11:50 Суди
ЖЕК наробив боргів і залишив киян без гарячої води
ЖЕК наробив боргів і залишив киян без гарячої води

Майже місяць без гарячої води. Справжню перевірку на витривалість влаштували комунальники мешканцям будинку на Княжому Затоні, 9 у Києві. І це лише початок, твердять люди. ЖЕК не поспішає допомагати і не знає (чи вдає, що не знає) про свої мільйонні борги перед Київенерго.

Сучасна висотка з дитячим майданчиком і консьєржами на Позняках. 24 поверхи і 364 кватири всередині. Але спокійно жити, спати, а віднедавна і просто помитися тут не можуть.

- Горячая вода не течет, вот холодная течет...

Одного дня майже місяць тому людям без попередження відімкнули гарячу воду.

Наталія, киянка:

- Отключило воду Киевэнерго якобы за долги, что наш ЖЭК не перечислял им какие-то деньги. И вот теперь мы все мучаемся, в доме очень много маленьких детей, не помыться...

Пані Наталія до незручностей звикала довго. Але вже набила руку. Набрати води й закип'ятити кілька електрочайників не проблема, але добре помитися все одно нереально.

Наталія, киянка:

- Посуду моем, к сожалению, в холодной воде, но посуда-то ладно, а купаться - вынуждены греть в чайнике, разводить и таким образом принимать душ. Надо до кипятка довести чайник и ведро холодной, даже два получаеться на одного человека хватает помыться.

Чому люди залишилися без гарячої води? У холі будинку висить оголошення, що через борги. Самі мешканці винні ЖЕКу кілька сотень тисяч гривень. Але як бути з дисциплінованими платниками?

Світлана Володимирівна, киянка:

- Я возмущена, я плачу вовремя. Я поехала на дачу, я приехала - я не могу пользоваться водой. Я плачу везде, я никому не должна, ни консьержам, ни за охрану, ни здесь, но в то же время за то, что я плачу, я пользоваться не могу.

Ті, що платять, страждають найбільше, але, кажуть, ніяк не можуть вплинути на своїх байдужих сусідів.

Василь Кондратенко, киянин:

- Я никак не могу повлиять, я не буду ходить бить морды своим соседям за то, что они это не делают.

В організації, що обслуговує будинок, також спочатку нарікали на самих мешканців. Мовляв, більше половини їх постійно хитрує.

Оксана Курій, юрист: 

- Більше 70 відсотків не проплачують за комунальні послуги, яким чином має ТОВ Адоніс проплачувати за теплопостачання...

І навіть показали платіжки. Два під'їзди в будинку винні самому ЖЕКу майже 400 тисяч гривень. Втім, у Київенерго зовсім інша статистика. За надання гарячої води систематично не сплачує саме Товариство Адоніс-Сервіс.

- 13 год начинали с долга в 300 тысяч, закончили в 600, 14 год начинали в 700 - закончили в миллион триста.

І натепер - увага - обслуговче товариство заборгувало Київенерго один мільйон майже 800 тисяч гривень!

Євгеній Бушма, комерційний директор Київенерго:

- На первое сентября сумма задолжености составялет 1 млн 794 тысячи гривен, без оплаты, без понимания, как будут гаситься долги, горячая вода в этом доме, к сожелению, для жильцов не появится.

Звідки такий борг у ЖЕКу перед енергетиками, чому мають страждати і витрачатися на бойлери люди? Керівник обслуговуючої організації так і не пояснив.

Олександр Томіленко, директор ТОВ Адоніс-Сервіс:

- ЖЕК винен Київенерго мільйон 800 тисяч, через це і відімкнули?

- На даний момент я вам не можу сказати, що мільйон 800, і хто вам цю неправдиву інформацію дав, я не готовий вам сказати.

Ні звідки взялася така сума, ні куди поділися сплачені мешканцями гроші, керівник ЖЕКу так і не сказав. Натомість пообіцяв розібратися. І зробити все можливе, щоб гаряча вода таки з'явилася у кранах.

Олександр Томіленко, директор ТОВ Адоніс-Сервіс: 

- В ближайший час буде гаряча вода!

- Коли?

- Ну я не готовий вам дать відповідь, сказати: завтра. Буде завтра, не буде, перенесеться на післязавтра, буде до кінця прошлої, слідуючої неділі - я думаю, ми питання вирішимо.

У самому Київенерго на боржників подали до суду. Та водночас готові йти на поступки - зробити відтермінування по платежах. Але чекають хоча б звернення від самого ЖЕКу. Стежитиме за ситуацією і програма Свідок, якій керівник ЖЕКу вже під час підготовки сюжету до ефіру пригрозив судовим позовом.