Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 серпня 2015, 23:51 Суди
Глухівська громада обурена вироком інструктору-парашутисту
Глухівська громада обурена вироком інструктору-парашутисту

У смерті молодої міліціянтки винен інструктор з парашутних стрибків - такий вирок виніс Глухівський суд після трирічного слідства. За службове недбальство Олександру Понирку присудили 4 роки позбавлення волі й одразу ж у залі суду заарештували. Утім, такий вердикт розгнівав громаду Глухова. Люди захищають місцевого активіста та учасника АТО, бо певні, що то був нещасний випадок.

Стрибок у безодню з неба з парашутом - три роки тому цей атракціон у Глухові коштував лише 3 сотні гривень. Охочих відчути прилив адреналіну під час вільного падіння було повно. Надумала здійснити свою екстремальну мрію і 28-річна оперативниця УБОЗу Вікторія. Утім, на висоті 800 метрів щось пішло не так, і дівчина впала на землю, так і не розкривши на головою шатра.

Віктор Стародумов, колега засудженого:

- По-видимому, вошла в ступор, как говориться, растерялась.

Олександр Понирко був керівником авіаклубу й організатором стрибків з парашутом. Того трагічного дня чоловік керував дельтапланом, з якого стрибала дівчина. Він підняв Вікторію в повітря дев'ятою з усіх охочих. Потім стався нещасний випадок, бо парашутистка не висмикнула кільця - в цьому переконані колеги авіаінструктора.

Олександр Кошевий, мешканець м. Глухова:

- Как он уже мог следить за ее безопасностью, если она отделилась от летательного апарата. Это уже только ее решение, страх или там боязнь.

Наступного дня після трагедії Олександр Понирко не схотів пояснювати нам можливі причини нещастя.

- Комиссия работает, она  разбереться, більше нічого я не скажу.

Три роки розслідування - і нарешті суд оголосив своє рішення. Олександра Понирка назвали винним у смерті 28-річної Вікторії і запроторили за грати на чотири роки. Вже в залі суду на нього начепили кайданки, що обурило друзів та знайомих Олександра.

Андрій Наталич, заступник Конотопського міжрайонного прокурора:

- Обвинуваченому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до вступу вироку в законну силу. 

Владислав Кіча, захисник Олександра Понирка:

- Суддя не мала права цього робити, тому що будь-яка зміна запобіжного заходу повинна бути пов'язана з чимось: або він уникав слідства, або він не з'являвся на суд і таке інше, цього не було.

Чому ж засудили організатора стрибків і ентузіаста парашутної справи, якого знало і поважало все місто? Намагаємося знайти відповіді в судді, яка оголосила вирок. 

- Добрий день! А нам би до голови суду або до керівника апарату?

- Я і є голова суду, ідемте.

Ця жінка і є суддя, що ухвалювала резонансне рішення. Утім, на камеру Ірина Тимощенко говорити відмовилася, бо рішення ще не набуло чинності. Каже, що її переконання викладені на сайті суду.

- Громадянин П., маючи прострочене пілотне посвідчення на своє ім'я та не маючи діючого льотного свідоцтва, яке б надавало йому право керування літальними апаратами, використовував обидва, особисто керуючи ними при проведенні стрибків з парашутом. Впродовж тривалого часу використовував для стрибків паратушні системи з закінченим ресурсом.

Все це, на думку суду, і є недбале ставлення до службових обов'язків, що призвело до тяжких наслідків. Колеги ж засудженого інструктора обурюються і кажуть, що названі чинники не могли спричинити смерть дівчини.

Віктор Стародумов, колега засудженого:

- Он не признавал вину, он признавал нарушения. Эти все нарушения не являються причинно-следственной связью к этому делу.

Нинішнім рішенням суд залишив без задоволення позов постраждалої сторони про понад 100 тисяч гривень компенсації. Чи врахує апеляційний суд протест глухівської громади і пом'якшить надто тяжкий, на думку багатьох, вирок - стане відомо не раніше, як через 2 місяці.