Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 червня 2015, 21:36 Суди
Прокуратура Києва вимагає повернення звинуваченого у вбивстві Бузини за грати
Прокуратура Києва вимагає повернення звинуваченого у вбивстві Бузини за грати

Свобода - ціною п'ять мільйонів гривень. Один із підозрюваних у вбивстві Олеся Бузини - Денис Поліщук - вийшов з ізолятора тимчасового тримання. Інший затриманий у резонансній справі - Андрій Медведько - поки ще за ґратами. У столичній прокуратурі з ризикованим рішенням суду не погоджуються і будуть клопотати про повернення Поліщука в ізолятор.

За цими високими стінами з колючим дротом перебувають двоє підозрюваних у резонансному вбивстві журналіста Олеся Бузини. Правоохоронці переконують - мають прямі докази вини затриманих. Утім, під ізолятором зібрався натовп мітингувальників - вони не вірять аргументам міліції.

Вікторія, мати однокласниці заарештованого Дениса Поліщука:

- К этому ребенку я никогда, он на отличном счету. Одноклассник он хороший, он вел выпускной, он никогда не мог ни предать, ни убить.

Чоловіки в камуфляжі - військові побратими Дениса Поліщука. Кажуть - у момент убивства той був у зоні АТО. Хоча потім обмовляються: ще за місяць до того Дениса демобілізували, тож на Донбас він повернувся в якості волонтера, і цей факт підтверджують тільки слова знайомих.

Любомир, товариш заарештованого Дениса Поліщука:

- Всі, хто знають, ніхто б не міг подумати, що він може бути схильним, щоб вчинити злочин.

І ось він - момент істини: у дверях ізолятора з'являється сам підозрюваний Денис Поліщук. Поруч - його адвокат.

- Наразі без коментарів, нам вже слідство дало ряд повісток, бо замість негайного звільнення до особи приїжджав слідчий і замість освободити вручав повістки. Вони вже мають планувати якісь слідчі дії.

Дениса Поліщука на час слідства суд вирішив відпустити під заставу. Сума, як для простого хлопця, надзвичайно велика - 5 мільйонів гривень. На перше ж питання журналістів - звідки гроші - адвокат підзахисного відповідати відмовився. Та вже за годину ім'я того, хто вніс заставу, назвали у МВС. Це - Олексій Тамразов: за часів президентства Януковича він був першим заступником керівника Укргазвидобування. З цією компанією було пов'язано кілька корупційних скандалів. Що змусило мільйонера внести гроші за підозрюваного в убивстві - поки загадка. Правознавці ж знизують плечима. Кажуть - за українським процесуальним кодексом під заставу можуть відпустити будь-кого - навіть серійного маніяка. Все - на розгляд судді.

Дмитро Йовдій, правознавець:

- На сьогоднішній момент не існує обмежень щодо категорій, щодо видів злочину, за вчинення яких може бути застосований такий запобіжний захід. По суті застава може бути використана до осіб, які підозрюються у вчиненні особливо тяжких злочинів, зокрема умисне вбивство.

Разом із тим, другий фігурант у справі про вбивсто Бузини, Андрій Медведько, залишається під вартою. В його випадку звільнення під заставу суд не передбачив.

Ростислав Голосій, адвокат Андрія Медведька:

- Захист буде шукати винних в третій стороні - це однозначно. В будь-якому випадку апеляція готувалась, тобто буде апеляційний розгляд і по одному, і по другому.

У столичній прокуратурі м'яким ставленням до підозрюваних в убивстві незадоволені. Вважають, що відпускати таких фігурантів - великий ризик. Прокурори наполягатимуть на залишенні під вартою Медведька й поверненні за грати Поліщука.

Надія Максимець, речниця прокуратури м. Києва:

- З огляду на те, що дана особа підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, а саме умисного вбивства, прокуратурою міста Києва ще вчора було внесено апеляцію на рішення суду першої інстанції в частині можливості внесення застави.

Суд має розглянути апеляцію прокуратури до кінця тижня: тоді й стане відомо, чи повернуть Дениса Поліщука до ізолятора.