Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 квітня 2015, 00:03 Суди
Триває суд над війсковими-катами з Харківщини
Триває суд над війсковими-катами з Харківщини

На Харківщині суд залишив під вартою трьох військових, звинувачених у низці тяжких злочинів. Капітан та два сержанти, за даними прокуратури, влаштували розстріл двох рядових солдатів. Один із них вижив, удавши мертвого. Інший - загинув. Розслідування показало - то був не перший злочин трійки. В переліку звинувачень - одинадцять статей кримінального кодексу.

На лаві підсудних - капітан, сержант та молодший сержант. Усі - з одного військового підрозділу, що нині на кордоні з Росією. До сусідньої держави вони й хотіли втекти, коли їхні злочини викрили. 

Роман Нігруца, старший прокурор Військової прокуратури Харківського гарнізону:

- Проводились розшуки - протягом близько 5 годин. Їх було знайдено на території біля кордону з Російською Федерацією Вовчанського району. Та вже оперативними працівниками доставлено до районного відділу, де їх було затримано.

Усе розпочалося одного трагічного вечора. Саме тоді п'яні капітан та сержанти стали знущатися.

Микола Мацегора, постраждалий:

- Я йому задав такой вопрос: А чо ви? Хорош, тіпа, фігньой страдать. І ето… я не знаю, може, він тіпа як агресію прийняв, я не знаю. І перезарядив автомат, і на нас із Жекой наводив. Тіпа: я вистрілю, вистрілю…

Євген Гонтар, постраждалий:

- Да, він по курку бив пальцями, угрожав. І спрашував так, с улибкой: нажать? Нажать? А потом другий прийшов, сержант, забрав в нього автомат, сказав, щоб успокоївсь.

Та це ще не все... Одного вояка кати живцем закопали в землю. Тоді він зміг вижити, хоча вже за кілька місяців помер. Другого, солдата Станіслава Прохорова, підсудні вбили.

Роман Нігруца, старший прокурор Військової прокуратури Харківського гарнізону:

- Організатором даного злочину, на думку слідства, є капітан, який зараз на лаві підсудних. Він своєї вини в ході досудового розслідування не визнав.

Сергій Рогозін, адвокат обвинуваченого:

- Прокуратура в обивинительном акте у нас указывает, что он отдал приказ. И якобы командовал этим квази-расстрелом. Но у меня по этому большое сомнение насчет его командования. Я считаю, что прокуратура несколько погорячилась. Умышленного убийства я там не вижу.

Цього чоловіка - він приховує обличчя від камер - тієї ночі разом зі Станіславом Прохоровим повели у поле, розстрілювати.

- Мы вместе шли, как вот друг к другу стоим. Я вижу - боевыми стреляет. Потому что я после Афгана, так знаю. Я сам упал и его за руку повалил на себя. Но он уже был все. Слышу - захрапел, думаю: Стас уже все. А потом команда: оттянуть в полосу, закопать. Меня потянули, я вижу - капитан с автоматами пошел. Оно хоть темень… Но я Янковского вырубаю и сам на ноги становлюсь…

Чоловік зміг вирватися. Босий та роздягнений, він пробирався полями до райцентру, в міліцію.

- Я сбежал, а он остался лежать. Я до первого села добрался, босиком… Та это, не хочу вспоминать!

У міліції втікачу спочатку не повірили. Потім - узялися затримувати катів, які ледь не втекли до Росії. Тепер, крім вбивства та замаху, їх звинувачують у побиттях, катуванні, викраденні зброї та позбавленні волі. Незважаючи на це, звинувачені просять відпустити під домашній арешт.

Олег Янковський, обвинувачений:

- Не потрібно тримати. Ми себе повністю контроліруєм. Ми не собираємся впливати ні на захист, ні на свідків, ні на других… події міняти. Винуваті. Що було - то було. А впливати і мішати слідству ми не собираємся.

Судовим рішенням їх залишили під вартою. Наступне засідання у справі відбудеться на початку червня.