Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 квітня 2015, 23:37 Суди
На офіцера-садиста та його поплічників з Харківського гарнізону чекає довічне ув'язнення
На офіцера-садиста та його поплічників з Харківського гарнізону чекає довічне ув'язнення

Довічне ув'язення загрожує трьом військовикам Харківського гарнізону. 10 квітня капітан і двоє сержантів постануть перед судом. Прокуратура звинувачує їх у вісьмох тяжких злочинах. Серед яких - розстріл, фактично страта рядового армійця. Кривавий злочин стався у військовій частині в листопаді. Під час розслідування стало відомо - кадровий офіцер із двома сержантами систематично мордували підлеглих.

Тоді, в листопаді 2014-го, в частині ще не знали, що саме сталося між капітаном і двома солдатами, яких офіцер вів на розстріл. Серед особового складу ширилися чутки про те, як один рядовий урятував іншого, але ціною власного життя.

Віталій, військовик:

- Стреляли по ним, да? Стасу в спину получилось. И Стас, получается, дернул этого Волошина. Получается, он прикрыл его. И он выжил. Выжил. Да. А этот - нет. Получается, он его прикрыл. Собой.

Та під час розслідування гучної справи слідчі визначили справжню картину кривавого інциденту. 

Ольга Чекирда, прокурор військової прокуратури Харківського гарнізону:

- Капітан наказав розтріляти їх. Молодший сержант - в нього перебував на той момент автомат АКС-74 - він зробив чергу пострілів в бік військовослужбовців, даних солдат. Від отриманого поранення один солдат помер. Інший військовослужбовець, побачивши, що від даних поранень його товариш по службі впав і мабуть і помер, він також затаїв дихання і імітував свою смерть.

За п'ять місяців слідства правоохоронці з'ясували: вбивство було не єдиним злочином капітана та двох сержантів. Офіцер зі своїми підлеглими вкрали зброю, катували та знущалися з солдатів. У матеріалах справи, яку передали до суду, семеро постраждалих.

Ольга Чекирда, прокурор військової прокуратури Харківського гарнізону:

- Там низка злочинів. Під час досудового розслідування встановлено, що дані військовослужбовці вчинили не тільки умисне вбивство та закінчений замах на вбивство щодо двох осіб. А також інші злочини, інкриміновані як катування, погроза вбивством, заздалегідь необіцяне приховування злочину, нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень, умисні легкі тілесні ушкодження.

За даними прокуратури, одного з армійців вони живцем закопали. Але жертва змогла вибратися з ями. Алкогольне сп'яніння, тяжкі групові злочини - звинувачення перераховує обставини, що обтяжують провину вояків. У суді прокуратура вимагатиме найсуворішої кари - довічного ув'язення. Та визнає себе винним лише один із трьох підозрюваних.