Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2015, 21:02 Суди
Грабіжників-мародерів судять на Харківщині
Грабіжників-мародерів судять на Харківщині

На Харківщині судять п'ятьох військовиків - за розбій та замах на вбивство сімох людей. Солдати поверталися до АТО з Чернігівщини, з відпустки. Між Харковом та Ізюмом - а це сто кілометрів - вони тричі, за даними слідства, напали на цивільних. Два автомобілі обстріляли. А у громадянина Німеччини вони забрали гроші і мікроавтобус, та ще й побили.

Родина - чоловік з дружиною, двома доньками та онукою - їхали хрестити маленьку Мілану. На харківській кільцевій дорозі проїхали повз звичайні Жигулі. Люди кажуть - бачили чоловіків у камуфляжі, але не звернули уваги. Аж поки по них не почали стріляти.

Костянтин Спаришев, постраждалий:

- Внучке стало плохо, начало тошнить, мы пересадили ее вперед, к жене. И как раз в момент, когда нас догоняли и стреляли - она была впереди. А дочки попадали на заднее сидение как можно ниже. Жена тоже как можно ниже. Но из-за того, что внучка маленькая, не понимала, что ей надо тоже как можно ниже залечь - она прикрыла ее собой.

- Через стекло. Но стекло уже поменяно, стекло было разбито. Прошла через средний подголовник, ударила в голову жене и отрикошетила в потолок.

На цьому витівки військових не скінчилися. Наступним вони зустріли іноземця, громадянина Німечинни. У чоловіка забрали гроші, документи і мікроавтобус Опель. Ще й побили.

- Ваша честь. Я визнаю себе винним. Тільки не визнаю себе винним частково у 187 статті. Тобто в розбої. Геральд сознаніє не тіряв, ногами Геральда ніхто не бив.

У цьому ж епізоді - крадіжці Опеля у німця - звинувачують ще трьох солдатів. З-під варти їх звільнено, до суду вони приходять добровільно.

Олександр Говорущак, старший прокурор Військової прокуратури Харківського гарнізону:

- Три військовослужбовця визнають свою провину у повному обсязі, сприяли, щиро каються на досудовому розслідуванні і активно сприяли розкриттю даного злочину.

Насамкінець неадекватним воякам на Жигулях трапились Муса Ісламов із дядьком, що їхали на Ленд Крузері. Вони побачили на трасі ВАЗ, що стояв на узбіччі. Подумали, що аварія. То ж пригальмували, аби допомогти.

Муса Ісламов, постраждалий:

- Увидели, Низам говорит: тут что-то неладное. И человек к нам бежал. Низам уехал, короче. Я так смотрю - сзади целится. Я говорю: Низам, нагнись. Пять выстрелов провел, одну мне в руку попал. Она вот тут, отсюда вышла, кость не задета, чисто в мышцу попало - и все.

Затримали ватагу аж на блок-посту в Ізюмі. Їх там вже чекали. Звинувачені у тяжких злочинах військовики майже не заперечують провини. Про мотив - кажуть, що подорожні образили їх.

- Гєоргієвську лєнточку і "фак ю" показали. От і всьо. Нас просто перепутали з волонтьорами.

Ще розбійники виправдовуються втомою та безсонням. Мовляв, рік війни виснажив нервову систему.

- Ваша честь, по перше, можно, я хотів би попросити пробачення у потерпілих...

- Давайте так. Пробачення - ми ще по суті кримінальне провадження не розглядали.

Кожному з підсудних загрожує тривале ув'язнення. Четверо з п'ятьох - засвідчила експертиза - під час своєї подорожі на війну були п'яними. Ще в одного знайшли наркотики.