Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 листопада 2014, 23:44 Суди
Чиновники дозволили харківській матері-зозулі викинути доньок на вулицю
Чиновники дозволили харківській матері-зозулі викинути доньок на вулицю

У Харкові триває історія сестер Меркулових, яких багато років тому покинула мати. Нині жінка ще й позбавила доньок житла. Тож дівчата опинилися на вулиці, втім рук не опускають. Боротьба за квадратні метри триває в судах.

- В иске они требуют, чтобы меня выселить: я сдала ключи от квартиры, не занимала ее жилплощадь. Якобы он ко мне много раз обращался, я игнорирую его. 

Олег Годин у суді представляє інтереси своєї дружини, яка від березня 2014 року - юридична власниця житлової площі, де мешкають сестрички Меркулови. Подружжя вимагає, щоб діти звільнили оселю.

Марина Меркулова, відповідачка:

- У нас сейчас 4 суда идет. Первый суд - по признанию купли-продажи недействительной. Второй - о том, чтобы выселять меня, к сожалению. Третий суд о том, чтобы у крестной еще забрать квартиру, часть квартиры. А четвертый опять... Мы выиграли дело, чтобы закрепить за малой жилье. Но, к сожалению, они подают апелляцию, чтобы отобрать у нее опять жилье, не закреплять ребенка за ним.

Як сталося, що двоє неповнолітніх дівчат мешкали самі та чому мати продала оселю, позбавивши доньок житла? На думку прокуратури, винні в цьому служби у справах дітей.

Віта Дубовик, прес-секретар прокурора Харківської області:

- В отношении Виктории Меркуловой было допущено ряд нарушений, касающихся опеки над ребенком. Мама бросила ребенка еще в грудном возрасте. Опека не была установлена. Защита ее жилищных прав: квартира не была закреплена за ребенком. В результате чего мама смогла продать эту квартиру, и ребенок остался без жилья. В связи в этим прокуратурой района начато уголовное производство по ст.367 - служебная халатность.

Та у службі у справах дітей відповідальними за долю сестер себе не вважають.

- Как получилось так, что квартира с ребенком была продана?

- Понятия не имею.

- Куда смотрела служба опеки?

- К нам никто за разрешением не обращался.

- Подождите. Вы служба опеки...

- Мы служба по делам детей. Я не знаю. Вы вчера были на заседании. Заседание еще не начато. По существу не рассмотрено. Что и как - будем разбираться в суде.

Нині прокуратура намагається в суді скасувати угоду купівлі-продажу квартири й закріпити житло за дівчатами. Тим часом новий господар оселі вимагає, щоб вони звільнили придбані ним квадратні метри. Після телевізійних сюжетів про долю дітей, їхню неньку позбавили материнських прав. І Віку забрали до притулку. Адже її старша сестра юридично не може бути опікункою. А що 10 років вона турбувалася та виховувала малу - для чиновників не доказ.

Марина Меркулова, відповідачка:

- А вместо этого вообще - забрали квартиру, забрали ребенка. И все, живите, как хотите. Я - на улице, Вика - в приюте.

Нині Марина найбільше боїться, що навіть якщо суд скасує угоду купівлі-продажу, це не вирішить їхньої долі. Помешкання повернуть у власність матері, а самим дівчатам тут не належить жодного квадратного метру. Без оселі старшій сестрі годі й сподіватися оформити опіку над Вікою.

- Ребят, это разговор не двух секунд - как. Читайте законодательство! Кто отвечает за эти вопросы. Кто дает разрешение. Читайте законодательство. Еще раз говорю - я не уполномочена.