Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 жовтня 2014, 22:41 Суди
Три роки тривав суд у Харкові
Три роки тривав суд у Харкові

До шести років позбавлення волі засудили водія, котрий покалічив пішохода в Харкові. Після удару кермувальник, що на той час працював у податковій, покинув жертву просто на дорозі. Там постраждалого і знайшли випадкові перехожі. Хлопець вижив, але залишився калікою.

- Рука и нога у меня парализованы. С памятью проблемы большие. Потому что... в самом начале я вообще не помнил маму и папу. Бабушкой-дедушкой называл.

Водій і постраждалий - однолітки, нині їм по 25. За три роки, що минули після аварії, Олександр Коновалов наново вивчив кольори, абетку, зараз засвоює таблицю множення.

Олег Коновалов, батько постраждалого:

- Самое плохое, что нет памяти у него. Он логически рассуждает, он может с человеком разговаривать на любую тему. Но пройдет 3 часа - он не будет помнить, что было с ним 3 часа назад.

За цей час інший учасник аварії, водій Владислав Шустов, отримав вищу юридичну освіту. До того він працював помічником слідчого в податковій міліції. Пересів за кермо дорогого позашляховика.

Людмила Шандула, старший прокурор прокуратури Московського району м. Харкова:

- Відомо, що останній поміняв свій автомобіль. Також суд врахував, що навіть після вчинення ДТП ним були вчинені декілька адміністративних правпопорушень. Також був учасником ще одного ДТП.

Усі три роки, доки тривали слідство й суд, Владислав Шустов відмовлявся давати свідчення і заперечував свою вину. Мало того: він заявляє, що того дня кермував Субару не він, а його батько.

Олексій Стовба, адвокат підсудного:

- Все свидетели указывают, что Шустов был за рулем, когда машина уезжала с места происшествия. Но этого не отрицает и сам Шустов. Говорит: да, действительно, так и было. Мы с отцом поменялись после столкновения, потому что он был в шоке.

Довести, що кермував саме син, а батько перебував в іншому місці - було не просто, зізнається слідчий прокуратури. Допомогли мобільні телефони.

Євген Кривоносов, старший слідчий прокуратури Харківської області:

- С целью уточнения маршрутов привлекались специалисты операторов мобильной связи, с соответсвующей техникой. Они выделяли специальные автомобили, при помощи которых проводилась пеленгация местности. Грубо говоря, совершаются тестовые звонки, и идет привязка к конкретной территории.

Окрім того, батько, котрий намагався взяти на себе вину сина, не міг відповісти на запитання про обставини аварії.

Олег Коновалов, батько постраждалого:

- Он не мог ответить четко, как Саша лежал - на спине или на животе, головой или ногами к дороге. И он даже не мог поначалу указать пешеходный переход, на котором был сбит Саша.

Ту аварію бачили багато свідків. Усі вони розповідали: після наїзду водій Субару разом з трьома приятелями, що їхали в авто, завантажив непритомного постраждалого в машину й подався геть. Нібито в лікарню, та покинули збитого за 50 метрів від медзакладу просто на дорозі.

Олег Коновалов, батько постраждалого:

- Место, на котором лежал Саша, являлось проезжей частью дороги, по которой двигались автомобили.

Тож слідство звинувачувало водія не лише в наїзді на пішохода, а й в тому, що покинув постраждалого в небезпеці. Зрештою - після трьох років слідства суд ухвалив рішення.

Людмила Шандула, старший прокурор прокуратури Московського району м. Харкова:

- Призначено покарання у вигляді шести років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом протягом 3 років. І, звісно, вироком суд задовольнив цівільні позови потерпілого на загальну суму трошки більше 700 тисяч гривень.

З таким рішенням суддів захист Владислава Шустова не згоден. Вони готують апеляцію.