Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 жовтня 2014, 00:20 Суди
Розгляд справи командира Беркуту знову відклали
Розгляд справи командира Беркуту знову відклали

Апеляційний суд Києва вже втретє переносить засідання, де має визначити запобіжний захід для екс-командира роти Беркуту Дмитра Садовника. Його підозрюють у розстрілі 39 активістів Майдану в лютому. Цього разу, як і минулого, колишній спецпризначенець до зали не прийшов.

Перед залою, де має відбутися засідання, традиційно людно - на нього хочуть потрапити і родичі загиблих, і група підтримки Дмитра Садовника. Заходять усі. Зрештою виявляється - самого фігуранта вкотре не буде. Зі слів його адвоката - через стан здоров'я. Сам же захисник, котрий минулого разу також не прийшов, тепер заявляє - йому погрожують невідомі. На доказ зачитує отримані СМСки.

Ігор Вілков, адвокат Дмитра Садовника:

- Написано англійськими буквами, але наш текст: ти сука путінська, ми готові і суд підірвати, і тебе з Садовником. Будь ласка.

- Так і єсть, знімайтесь с дєла.

- Я не буду зніматись.

- Я сам адвокат, на вашому місці я б сам відмовився від захисту цієї тварини.

Родичів загиблих виступ адвоката обурює.

- Ганьба, ганьба...

Прокурор же заявляє - ще вранці Дмитро Садовник ознайомлювався з матеріалами провадження в Генпрокуратурі. Тому незрозуміло - що завадило йому прийти на судове засідання.

- Та обставина, що він може з'являтися для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, свідчить так само про те, що він може з'являтися в суд, і відповідно всі інші доводи пов'язані лише зі спробою зірвати судове засідання. Тому я прошу, щоб дана апеляційна скарга була розглянута без участі підозрюваного.

Втім, за законом розглядати такі справи можна лише за участі звинуваченого. Тож судді переносять засідання. Тепер на 3 жовтня. Адвокат постраждалих майданівців обурений - захисник колишнього беркутівця обрав тактику зволікання, а прокуратура діє нерішуче.

Павло Дикань, адвокат постраждалих:

- Я вважаю, що прокуратура на сьогоднішній день мала в сьогоднішньому засіданні заявити клопотання про привід, цього клопотання заявлено не було, з невідомих нам причин, і звичайно, прокуратура не має права вимагати розгляду справи без присутності людини, якій має обиратися перебування під вартою.

Щойно засідання закінчилося, під будівлею суду з'явився натовп молодиків у масках і взявся чекати на вихід беркутівців.

- Ганьба беркутам... Горіть в пеклі, тварюки...

Вже за кілька хвилин найагресивніших молодиків на сусідній вулиці затримали правоохоронці.