Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 вересня 2014, 21:54 Суди
Командир "Прикарпаття" - дезертир чи герой?
Командир "Прикарпаття" - дезертир чи герой?

Командира батальйону Прикарпаття Віталія Комара заарештовано в Одесі. Його звинувачують у відмові від несення військової служби, бездіяльності та непокорі на полі бою. Приморський суд Одеси обрав щодо комбата запобіжний захід - тримання під вартою.

Для одних - герой, для інших - злочинець і дезертир. 25-го серпня Віталій Комар забрав майже 400 бійців свого батальйону з позицій у зоні АТО. Автобусами вояки поїхали додому - в Івано-Франківську область. Після відступу прикарпатців назвали дезертирами. А військова прокуратура Південного реґіону розпочала одразу три кримінальні провадження. Невдовзі Комара викликали до прокуратури.

Павло Аксьонов, прес-секретар військової прокуратури Південного реґіону України:

- Він вчора прибув в Одесу, з ним провели слідчі дії. Викликали як свідка. І в результаті роботи слідчих в суд було спрямовано клопотання, і суд розглянув його.

Вже за кілька годин комбат став звинувачуваним. Йому закинули відмову від несення військової служби в бойовій ситуації, бездіяльность і непокору. На час слідства обрано запобіжний захід: тримання під вартою протягом 2 місяців. Адвокат з таким вироком не погодився.

Юрій Кобзар, адвокат командира батальйону Прикарпаття:

- На мой вигляд, это не доказано, я имею ввиду риски. Поэтому можно избрать меру пресечения, не связанную с содержанием под стражей.

Відпустити Віталія можуть під заставу 300 тисяч гривень. Проте, таких грошей у родини комбата немає. Сам він впевнений - все зробив правильно.

Віталій Комар, командир територіального батальйону Прикарпаття:

- Тут кажуть взагалі багато такого, що я дивуюсь, що вони кажуть. Що із-зі нашого батальйону там когось окружили. Що ми пішли звідти, що ми не боронили на автобусах жовтих з написом "Діти". Ну, вони ж там не були.

Віталій розповідає: з району їхньої дислокації під Амвросіївкою вийшли всі підрозділи, окрім Прикарпаття. У батальйону лишилася тільки стрілецька зброя. Позиції щодня обстрілювали з мінометів і Градів. Саме тому бійці й вирішили - відступати.

Віталій Комар, командир територіального батальйону Прикарпаття:

- Як раз на 23 число масований обстріл був і днем, якраз коли відходили, знов почався масований обстріл. Із сторони Російської Федерації. Відповідь або відсіч якусь дати неможливо було.

Ще 28 серпня заступник секретаря РНБО України офіційно підтвердив: батальйон виведено до місця відновлення боєздатності за рішенням керівника Генерального штабу. Проте нині прокуратура наполягає - підрозділ пішов з передової самовільно, а комбатові місце - за ґратами.

Віталій Комар, командир територіального батальйону Прикарпаття:

- Якщо я би привіз 200 трупів, то я був би герой, а якщо я привіз нормальних живих людей - один поренений вийшов, то я - дезертир. Нехай буде так.