Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 червня 2014, 21:46 Суди
У Києві нарешті обрали голову ВАСУ
У Києві нарешті обрали голову ВАСУ

З третьої спроби. У столиці таки обрали очільника Вищого адмінсуду України. За волевиявленням суддів спостерігав натовп небайдужих громадян.

Вранці біля дверей Вищого адміністративного суду людно. Тут вже третя спроба служителів Феміди обрати його голову. У протестувальників під стінами вимога одна - не допустити, аби важливий державний орган очолила людина з близького оточення колишнього Президента Віктора Януковича.

Карл Волох, громадський активіст:

- Ті, кого звільнили, не повинні повертатися. Оце і все. Але те, з якою силою він намагається повернутися в даному разі на адміністративну посаду і як його лобіюють, як його захищають, особливо, як ми бачимо. Це дуже просто. У нас абсолютно нормальні критерії, у нас немає там особистих образ чи особистих підходів до пана Кобилянського чи когось іншого. 

Врешті кандидат, стосовно котрого ламають списи, відмовляється балотуватися. Микола Кобилянський переконує - поважно сприйняв заклики та вимоги мітинґувальників.

Микола Кобилянський, суддя Вищого адмінсуду України:

- Я свідомо сьогодні на нараді палати попросив колег - суддів палати, щоб не вирішувати питання про висунення моєї кандидатури на посаду голови.

Хоча всі звинувачення на свою адресу Кобилянський рішуче відкидає.

Микола Кобилянський, суддя Вищого адмінсуду України:

- Я думаю, що це ярлик, прилеєний за їх бажанням. Безпідставний. Я і є чесна людина. Хіба потрібно чесній людині, що вона чесна людина?

Громадські активісти новину про зняття претендента Кобилянського сприймають як перемогу.

Єгор Соболєв, керівник люстраційного комітету України:

- Якщо такі, як пан Кобилянський, очолять суди, значить, судівництво не очиститься. А якщо воно не очиститься, його очистятть люди. Ми не приходимо сюди боротися за якогось кандидата. Нам не потрібен суддя Іванов чи суддя Петренко. Ми, чесно кажучи, не знаємо і не хочемо знати. Щоб вибори відбувалися відповідально, щоб люди Януковича не очолювали суди.

Врешті судді розпочали голосування. Коли всі 75-ро служителів Феміди вкинули свої бюлетені до скриньки, взялися до перерахунку голосів.

- Нечитайло перший пішов. Ось. Нечитайло. Леонтович.

А вже за хвилини -  оголошення результатів волевиявлення.

- За результатами голосування за кандидата Нечитайла Олександра "за" - 45.

Новообраний голова Вищого адміністративного суду одразу ж виходить до юрби пікетувальників. Його промова нетривала.

Олександр Нечитайло, керівник Вищого адмінсуду України:

- Повірте, що якщо ваші права будуть порушені, ми їх поновимо. Я у даному випадку даю слово, що кожне буде услишан. Слава Україні!