Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 лютого 2014, 00:22 Суди
Медика-волонтера відпустили під домашній арешт
Медика-волонтера відпустили під домашній арешт

Домівка замість СІЗО. У столиці продовжують розглядати апеляційні позови арештованих під час сутичок на вулиці Грушевського. 22-го січня там, з поміж інших, затримали Олексія Тутова. Йому інкримінують участь у масових заворушеннях, хоча чоловік - медик-волонтер. Участь у зіткненнях не брав, а надавав допомогу пораненим.

Навпроти апеляційного суду Києва людно. Мітинґ влаштували студенти й волонтери-медики на підтримку свого колеги - Олексія Тутова.

27-річного чоловіка затримали 22-го січня, під час сутичок міліції і протестувальників на вулиці Грушевського. Він працював волонтером і допомагав пораненим у зіткненнях - кажуть колеги. Саме тому людей нині обурює його арешт. Адже за міжнародним законодавством, зокрема Женевською конвенцією, медики під час будь-яких збройних конфліктів недоторканні.

Віктор Досенко, професор національного медичного університету ім. Богомольця:

- Це вже не входить ні в які межі людяності просто, наші медики лікують і Беркут, і МВС, і постраждалих під час цих сутичок - всім допомагають.

Засідання щодо зміни запобіжного заходу Олексієві Тутову розпочалося вчасно. Та заарештованого на ньому не було - він спілкувався з судом через відеозв'язок. Чоловік у СІЗО вже більше двох тижнів. Правоохоронці підозрюють його в участі в масових заворушеннях.

Ігор Шпирь, заступник прокурора Голосіївського району м. Києва:

- Був затриманий силовиками саме серед толпи людей, які вчиняли ці самі правопорушення, будь яких даних, які б вказували на причестність його до медпрацввників, як то одяг або певні знаряддя, при ньому не було на момент його доставлення.

Та й на самому засіданні заарештований, вказавши на незакінчену медичну освіту, навіть не обмовився, що працював санітаром. Каже - опинився на Грушевського того дня випадково, коли шукав роботу. У медичному штабі Майдану припустили - це тактика адвокатів захисту. Адже, запевняють - мають докази того, що Тутов - волонтер.

Олег Мусій, координатор медичного штабу:

- Звісно, було вигідніше і розумніше сказати, що він волонтер медслужби, як воно є насправді, але кожний захисник обирає свою версію для захисту. Існує витяг з індивідуальної картки його, який долучений до слідства - про те, що з 21-го грудня, про те, що щоденно він знаходився у нас і був волонтером медичної служби, існує сертифікат укр. служби порятунку про те, що він пройшов медкурси.

До того ж є кадри від 22-го січня, на них видно - Беркут затримує медика у формі, тобто білій футболці з червоним хрестом.

Судове засідання для Олексія Тутова закінчилося доброю новиною - його відпустили додому.

Наталя Лисневська, адвокат:

- Це частковий домашній арешт: з 19 вечора до 7 ранку він повинен знаходитись вдома, в інший час він може працювати.

Прокуратура каже - запобіжний захід пом'якшили, бо впевнилися, що участь підозрюваного в сутичках була пасивна.

Ігор Шпирь, заступник прокурора Голосіївського району м. Києва:

- Відносно Тутова на даний момент не встановлено, що він саме наносив комусь тілесні ушкодження.

Утім, й остаточно звинувачення поки не знімають.