Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 січня 2014, 01:08 Суди
Нарешті почав діяти закон від 16 січня
Нарешті почав діяти закон від 16 січня

Шевченківський суд звільнив від кримінальної відповідальності так званих "в'язнів Банкової" - Ярослава Притуленка, Сергія Нужненка й Володимира Кадуру. Всіх їх затримали після бійні першого грудня під Адміністрацією Президента. Кадура й Притуленко були весь цей час під вартою, а Нужненка відпустили на волю під особисте зобов'язання. Тепер з усіх трьох зняли обвинувачення.

1-го грудня під час сутичок на вулиці Банковій правоохоронці схопили дев'ятьох чоловіків. Кожного заарештували на два місяці за організацію масових заворушень. Тоді вимагати звільнення в'язнів під СІЗО на Подолі прийшли тисячі людей.

Далі міру запобіжного заходу обирав Апеляційний суд - когось з арештантів відпустили, виписавши штраф, когось - під особисте зобов'язання. А ось Ярослава Притуленка тоді лишили під вартою. Потім до заґратованих долучився Володимир Кадура, якого схопили за викрадення бульдозера й таранення правоохоронців під будівлею адміністрації президента. Сьогодні обидвох звільнили.

Ярослав Притуленко, звільнений мітингувальник:

- Коли це все почалося, я очікував того, коли буде сніг на вулиці, тоді я вийду. Спочатку я хочу трохи відпочити, однак потім я не хочу залишати Майдан.

У прокуратурі кажуть - звільнять всіх, кого заарештували через масові протести в період з 21 листопада по 26 грудня.

Яна Соболевська, керівник прес-служби прокуратури м. Києва:

- Сьогодні прокуратура міста Києва почала реалізацію на практиці закону, який вступив у силу 22 січня, був прийнятий 16 січня. Цей закон про внесення змін до закону про усунення негативних наслідків, що мали місце під час проведення мирних акцій в місті Києві наприкінці минулого року. Всі люди, яким було повідомлено про підозру, які були затримані, яким було обрано міру запобіжного заходу під час конкретних подій, вони всі повністю звільняються від кримінальної відповідальності. Під цей закон на території столиці підпадає 21 особа.

Утім, заарештованих через протести не меншає. Так, днями серед інших затримали журналіста Антона Кудинова. Два місяці в СІЗО він пробуде за те, що підійшов до бійців Беркуту з білим прапором.

- Меня ночью задержали и утром привезли в райотдел.

Загалом же з 19 грудня й по сьогодні правоохоронці затримали під час заворушень понад сотню людей. 77-ом вже оголосили про підозру. 42-ох - запроторили на два місяці в Сізо. 5-ох лишили під домашнім арештом.