Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2014, 22:56 Суди
Черговий будівельний скандал у столиці
Черговий будівельний скандал у столиці

Будинок всупереч усім нормам! Мешканці столичного масиву Осокорки стверджують: їхній сусід саме так зводить оселю - багатоквартирну, й на землі, що призначена для городництва.

2012-го в мешканців вулиці Малоземельної, що на масиві Осокорках, з'явився сусід. Біди не чекали. Хоча спочатку знітилися - надто великого підмурка заклав новий господар.  

- Я буду с бассейном строить дом, мы знакомились с ними.

Повірили на слово. А потім вжахнулися. Перед очами почав рости велетень - більш як на тисячу квадратних метрів. Це порушення всіх вимог - кажуть мешканці.

Тетяна Чуйко, керівник комітету мікрорайону "Осокорська садиба":

- По уставу садового товарищества, в котором находится этот участок, это два этажа с мансардой и до 200 кв.м.

Місцеві активісти рушили в суд із висновками багатьох інстанцій.

- Инспекция госархбудконтроля о том, что нарушены нормы, пожарные нормы нарушены, есть заключение пожарных, есть заключение СЭС о том, что нарушено освещение, закрывается солнце.

Суд ухвалив - припинити зведення. Та власник ділянки на це не зважив. З горя люди самі намагалися завадити будівництву. Поступово тут виросло ще два поверхи. Життя сусідів стало нестерпним.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Інші мешканці теж вказують на вади такого сусідства. 

Ганна, мешканка м. Києва:

- Строительный мусор, сварка, все находится у нас на участке.

- Здесь нет никаких парковок, поскольку этот дом на 14 квартир, и как минимум в каждой будет по машине, то ставить их будет негде, как видите, дорога здесь очень узкая.

Місцеві активісти виймають останнього козиря - земля під новобудовою призначена не для жител, а для підсобного господарства й садівництва. Тобто це фактично дача, приписатися тут буде неможливо. Ось підтвердження - на кадастровій мапі України.

Тетяна Чуйко, керівник комітету мікрорайону "Осокорська садиба":

- Изменить целевое назначение участка невозможно, потому что согласно генплану утверждены вот те застройки, постройки до 2025 года, что это зеленая зона, что есть дома частного сектора и дачные участки.

А ось сайт організації, що продає квартири в цьому будинку. Телефонуємо як покупці. З нами радо розмовляє Володимир. Каже - в будівлі самі плюси. Приміром, каналізація.

- Она вам не нужна, там ее нет, мы будем делать, как в Европе.

Обмовляється й про конфлікти з сусідами.

- Вот там живет такая красавица, вот она говорит - че вот, я буду ходить по огороду в трусах, а вы будете на меня смотреть.

Домовляємося з продавцем, щоб поглянути на дозвільні документи. Утім, на зустріч з нами ніхто не прийшов. Тоді знімальна група Свідка рушає в прокуратуру - дізнатися про долю будівництва.

Сергій Шепіль, перший заступник прокурора Дарницького району м. Києва:

- Не зважаючи на рішення суду, власник земельної ділянки продовжив будівництво будинку, у зв'язку з цим у міліції за вказаним фактом невиконання судового рішення розпочате КП.

Утім, зізнаються - чомусь ще не мають підозрюваних. Навіть попри те, що в ухвалі, якої не виконують, вказана конкретна людина. Більше від прокурора - ані пари з вуст. Каже - таємниця слідства. Мешканці ж мікрорайону Осокорки сподіваються виграти черговий суд - стосовно знесення цієї новобудови, який відбудеться на наприкінці січня.