Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 листопада 2013, 00:12 Суди
Родичі жертв оскаржують вирок ДАІвцю на Львівщині
Родичі жертв оскаржують вирок ДАІвцю на Львівщині

Злочин і кара по-львівському. Жовківський районний суд виніс вирок ДАІвцеві, який півроку тому втік з місця ДТП, в котрій загинули троє підлітків. Правоохоронець із напарником не надав допомоги збитим хлопцям, що помирали на дорозі. Мало того, рідні загиблих переконані - саме інспектори винні у зіткненні.

Родичів загиблих підлітків у суді не очікували. Засідання мало відбутися за спрощеною процедурою. І за зачиненими дверима. Що правоохоронцеві оголосять вирок - люди довідалися випадково.

Володимир Мікула, суддя Жовківського районного суду:

- Рудковського Ігора Сильвестровича визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченим частиною першою статті триста шістдесять п'ятої КК України та признасити йому покарння в у вигляді виправних робіт строком на два роки. З відрахуванням в дохід держави 20 відсотків з його заробітку.

На додачу 28-річного, тепер вже колишнього інспектора оштрафували та позбавили права обіймати посади у правоохоронних органах три роки. На цих архівних кадрах наслідки тієї страшної ДТП. Вночі сьомого травня ДАІвець Ігор Рудковський із напарником патрульною автівкою в селі Новій Кам'янці переслідували Фольксвагена. Тікаючи від правоохоронців, німецький легковик врізався в мотоцикла, що їхав назустріч. Загинуло троє хлопців. Їхні родичі впевнені: інспектори, коли втямили, що спричинили ДТП, не надали допомоги дітям і втекли. М'який вирок близьких шокував.

- Моя дитина каліка. Моя дитина мучилася п'ять днів, її різали по кусках. А нині йому дали два роки. Ту лікарню тільки відробити. А де другий? Де другий?

Люди твердять - ДАІвець так і не вибачився перед жодним із родичів загиблих. Після вироку швидко покинув залу суду. У відчаї селяни накинулися на прокурора, відібрали в нього матеріали кримінального провадження. У прокуратурі запевняють - вирок справедливий.  Втікачем із місця аварії вважають лише ДАІвця, який кермував службовим автом. Напарник пробував його зупинити - тому й уник суду. А в загибелі підлітків інспектори не винні.

Андрій Гнатів, керівник відділу прокуратури Львівської області:

- В цьому ДТП винен водій мотоцикла, який, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, не маючи права керувати транспортним засобом, порушив правила дорожнього руху.

14-річний Олег, який тієї ночі кермував байком і загинув, згідно з матеріалами провадження, виїхав на зустрічну. Його батько певен - було все навпаки. Це Фольксваген на шаленій швидкості вилетів зі своєї смуги.

Віктор Федюра, батько загиблого:

- То було ще ясно всьо на початку, коли ми дітей закопали і коли занесли заяву. Зразу мені сказали в очі - спишем всьо на твою дитину. Не подавати заяву на працівників ДАІ.

Василь був третім пасажиром на мотоциклі. Він вижив, та залишився інвалідом. Хлопець змалював свою схему ДТП.

Василь Білута, постраждалий:

- Ми тут їдемо. По своїй стороні. Вот і та машина виїхала на нашу сторону, ДАІшники взаді, вдарила! Удар. І вона потягнула машину. Машина потягнула за собою мотоцикл на ліву сторону, 34 метри. І тому ті працівники зробили, що було то на лівій стороні.

Позаяк винуватець аварії мертвий, а ДАІвця засудили - провадження закрили. Та родичі загиблих оскаржуватимуть вирок і домагатимуться нового розслідування.