Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 листопада 2013, 21:18 Суди
Сумська військова прокуратура порушує закон
Сумська військова прокуратура порушує закон

Двічі в одну річку… Військова прокуратура на Сумщині вчинила всупереч конституції: за одне й те саме порушення намагалася двічі покарати невинну людину. Коли обвинувачі програли і перший процес, і апеляцію - вдалися до хитрощів. Знову звернулися до суду - тільки в іншому місті.

Усе почалося з того, що підполковник Віталій Бурков не з'явився на виклик до військової прокуратури. Хоча не прийшов із поважної причини - запізно отримав запрошення.

Павло Собина, адвокат:

- Були допитані всі свідки, було встановлено, що фактично Бурков дізнався про виклик о 9:15 19.07, а в виклику самому було передбачено, що він має з'явитись о 9-й годині 19.07. Фактично він не міг цього зробити, це було встановлено в суді.

Для Охтирського суду, який першим розглядав цю справу, таких аргументів було достатньо. Провадження закрили. 

- В зв'язку з тим, що суд дійшов висновку, так… про те, що відсутні достатні підстави для притягнення Буркова до відповідальності.

Працівники ж прокуратури, вочевидь, неабияк образилися. Вони подали апеляцію, а коли програли і її - знову звернулися до районного суду, тільки в іншому місті. Та Зарічний суд Сум підтвердив попередні рішення - справу закрити. Адже згідно з 61-ю статтею Конституції, нікого не можна двічі притягти до відповідальності за одне правопорушення. Чому діяли всупереч Основному закону - питаємо в обвинувачів.

- Власні помилки? Я не вважаю, що десь у нас були якісь помилки.

Олег Корнієнко, прокурор військової прокуратури Сумського гарнізону:

- Були підстави для повернення протоколу на доопрацювання, однак суд вирішив так, ми з ним не згодні.

Ціна питання - трохи менше півтори тисячі гривень: саме такий штраф хотіли стягнути з військовослужбовця прокурори. Сам Віталій Бурков певен - це вже перетворилося на переслідування.

Віталій Бурков, мешканець м. Охтирки:

- Цей виклик, як вони посилаються - на дачу пояснень по факту їх прокурорської перевірки, не відповідає дійсності, тому що вже після цього прошло майже 3 місяці і ніяких пояснень вони від мене не відбирали. Вони складають такі протоколи, подають до суду, а также неоднократно притягують мене до дисциплінарної відповідальності від себе, змушуючи в кінцевому взяти на себе вину.

Павло Собина, адвокат:

- Складається таке враження, що прокуратура може декілька разів притягувати до адмінвідповідальності будь-яку особу, а прокуратура не здійснює нагляду, вищестояща. Я вважаю, що прокурора потрібно притягти до відповідальності за це.