Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 жовтня 2013, 00:45 Суди
Батька львівських мауглі засудили
Батька львівських мауглі засудили

Два роки в'язниці - таке покарання призначив Личаківський суд Львова батькові дітей-мауглі. Влітку 6-річного Юрчика та 14-річного Любомира випадково виявила соціальна служба. Хлопчиків роками не випускали з оселі, не вмивали й не годували. Вони не вміли ходити та розмовляти.

На цих архівних кадрах соціальні працівники з правоохоронцями вилучають у батьків двох дітей. У будинку антисанітарія. Юрчикові - шість років, а він ще не бачив сонця. Дитина відстає в розвитку і важить, як немовля. Любомирові - чотирнадцять, востаннє був надворі 10 років тому. Він не вміє тримати ложки в руках. Їсть із підлоги. Прокуратуру зацікавило: чому так довго медики, освітяни та урядники не помічали проблемної родини.

Матір хлопчиків визнали психічно хворою і відправили на примусове лікування. А ось батько опинився на лаві підсудних. Поки тривали засідання - чоловік прибрав квартиру. Та це не допомогло.

- Суд засудив Кучумова Любомира Вікторовича визнати винним у скоєнні злочину, передбаченого статтею 166 ККУ. Обрати покарання Кучумову Любомиру Вікторовичу за статтею 166-ю ККУ в виді двох років позбавлення волі.

Чоловіка вже позбавили батьківських прав, але він так і не визнав себе винним. Пояснює, що не мав часу дбати про дітей, бо ходив на роботу. Рішення суду хоче оскаржувати.

Любомир Кучумов, засуджений:

- Це вплине дуже негативно на здоров'я моєї дружини, вона цього не перенесе, це остаточно. Ну, і на покращення дітям це тоже не вплине, так як я їм нічим не зможу допомогти. І інтернат, таких дітей це неможливо дати.

Олег Волкун, адвокат засудженого:

- Його дружина хвора, діти хворі. Він самотужки намагався вийти з ситуації. Звичайно, що врахувати це все суд повинен був би. І винести більше м'яке покарання.

Адвокат вважає, що на лаві підсудних поруч із його підзахисним мали б сидіти освітяни й медики, які не помічали родини. Та вони відбулися менш суворим покаранням. Двох звільнили, трьом оголосили догани.

Марта Левицька, прокурор прокуратури Личаківського району м. Львова:

- До відповідальності притягнуто лікаря сімейної медицини загальної практики, який звільнений з посади. Догану отримав завідувач відділення.

Діти зараз у психіатричнній лікарні. Медики намагаються навчити їх самостійно ходити й розмовляти. Старший Любомир досі п'є через соску з пляшечки й емоційно реагує на навколишніх. А молодший Юрчик вже ходить за руку. Та з мовленням погано.

Оксана Лемішко, завідувачка відділу Львівської психіатричної лікарні:

- Всі можливі терміни, коли діти могли би навчитися говорити, вже давним-давно пройшли. Якщо навіть вдасться на якомусь елементарному рівні, на рівні окремих слів досягнути - це буде велика перемога.

Працівників медзакладу суворий вирок вразив. Кажуть: батько часто відвідував дітей і вони йому раділи. Матір хлопчиків лікують у сусідньому відділі. І, згідно з рішенням суду, їй заборонено бачитися з дітьми. Поки батько відбуватиме покарання, про братів дбатимуть лікарі. Вони просять усіх небайдужих допомогти їм у цьому. Пацієнтам потрібні підгузники, прогулянкові візки та розвивальні ігри.