Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 серпня 2013, 01:27 Суди
У Харкові старого тримали в полоні заради квартири
У Харкові старого тримали в полоні заради квартири

У Харкові засудили до 4-х років ув'язнення адвоката, який захопив у полон 75-річного містянина. Старенького десять діб тримали на хлібі та воді, погрозами й залякуваннями вимагали, щоб він відписав двокімнатну квартиру. Бранець від здирників дивом втік.

- Увезем в ближайших лесок. Никто не найдет и могилку твою. Что мне делать остается? Подчиняться, что они скажут...

В ув'язнення дідусь потрапив через своє житло. Зазіхнув на двокімнатну квартиру у "хрущовці" на околиці міста адвокат з двома спільниками. Старенький - самотній, оселя - занедбана й засмічена.

Євген Кривоносов, старший слідчій прокуратури Московського району м. Харкова:

- Согласно заключению экспертизы, стоимость жилья в районе 25 тыс. долл. Это непосредственно сама стоимость квартиры. А цель преследовалась завладеть его имущественными правами, подписав у нотариуса доверенность, и в последующем провести реализацию квартиры.

Скориставшись багатотисячними боргами за комунальні послуги, здирники назвалися міліціянтами і запропонували дідусеві проїхати для вирішення питання. Завезли у винайнятий приватний будинок.

Микола Євтушенко, постраждалий:

- Он разделся, вижу, что у него пистолет. В кобуре на поясе. И крутит наручники в руках. Говорит: вот такие дела, говорит. Раз вы должник, много задолжали по коммунальным услугам, ваша квартира уже не ваша.

Діда зачинили в кімнаті, цілодобово охороняли, тримали голодним. За десять днів в'язень склав п'ять планів втечі.

Євген Кривоносов, старший слідчій прокуратури Московського району м. Харкова:

- Он не вел себя агрессивно. Но находясь там, он максимально оставлял следовую картину, которая потом подтверждала сам факт, что он удерживался не добровольно. К примеру, допустим, на подоконнике, в труднодоступном месте, дедушкой с использованием гвоздя было выцарапано: Здесь сидел с такого-то числа такой-то.

Уранці того дня, коли дідуся мали везти до нотаріуса, підписувати доручення на квартиру, пенсіонер попросився в охоронця надвір. Начебто до вітру, а сам переліз через паркан - на сусідське подвір'я.

- А потом вышла бабушка, говорит: мужчина, что вы тут делаете? Говорю: бегу от зла! Показал пальцем. Давайте, говорю, мне надо выйти быстренько, срочно, за мной приедут! Она говорит: ну, выходите. Через калитку меня пропустила.

Після втечі з полону дідусь звернувся до правоохоронців. Кривдників затримали гарячим слідом. В суді адвокат і двоє його спільників визнали вину й каялися. Їхній представник від коментарів відмовився, але позицію оприлюднив. Між юристом і постраждалим були цивільно-правові стосунки, мовляв, ійшлося про обмін житла. Та щось між чоловіками пішло не за планом, і ситуація змістилась у кримінальну площину. За скоєний злочин адвокатові дали чотири роки ув'язнення, по два - дістали його поплічники.