Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 серпня 2013, 00:51 Суди
Вирок "борзнянському різнику" - 14 років
Вирок "борзнянському різнику" - 14 років

14 років для "борзнянського різника". На Чернігівщині оголосили вирок колишньому міліціянтові - Сергію Ярошенку. Його звинувачували в замаху на вбивство вагітної жінки та побитті місцевого єгеря. Судовий процес інтригував: підозрюваний вину заперечував, захист наголошував на його алібі, а обвинувачення - з найменшими деталями описувало криваві злочини чоловіка.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Увесь судовий процес цієї резонансної справи тривав лише місяць. Сторони дисципліновано відвідували засідання. За цей короткий проміжок часу слухали майже півтора десятка свідків зі сторони обвинувачення, п'ятьох - представив захист. Зачитували висновки й експертизи. Відбулися, звісно, й дебати.

Обвинувачення прокурор ґрунтувала на свідченнях постраждалої - 22-річної Оксани Циганок. Вона розповіла - вранці 11-го березня до її будинку вдерся п'яний Сергій Ярошенко, вимагаючи грошей, побив і порізав. І навіть не зважив, що господиня на шостому місяці вагітності.

- Ярошенко завдав 5 ударів ножем в живіт потерпілій.

Хотів перерізати й горло, але чиркнув по щоці й губах. Дівчина зуміла вирватися - чкурнула у хвіртку й побігла до сусідів. Їй не відчинили, але й нападник утік. Оксану ледь живу ушпиталили. Лікарі шокували пацієнтку - вона втратила дитину. Це була крихітна - 900 грамів - дівчинка.

- Лікарі мені сказали в лікарні, що якби не дитина, то померла б я.

Що саме Ярошенко скоїв злочин, підтвердили й численні речові докази.

Тетяна Варуша, керівник відділу прокуратури Чернігівської області:

- Було виявлено та вилучено чохол від мисливського ножа, волосся людини, гіпсовий зліпок протектора шин автомобіля.

І козир прокурора - висновок судово-молекулярно-генетичної експертизи.

- На правому рукаві светру знайдені генетичні ознаки крові потерпілої Циганок.

Свою вину Ярошенко заперечує. І наче навмисно постійно плутає прізвище постраждалої.

- Що стосується залишиків крові, які могли походити від Циганенко - це взагалі неможливо.

Не визнає підсудний й іншого правопорушення - побиття Василя Обушного, єгеря Борзнянського лісового господарства. Вночі в угіддях працівник разом з колегами побачив машину. За світлом фар зрозуміли - водій полює на диких тварин. Єгері зупинили авто. Звідти вибрався п'яний Ярошенко - поводився агресивно, лаявся й врешті вдарив лісника. Та так, що той знепритомнів. Було це ще 2009-го. Постраждалий вже й не сподівався, що кривдника покарають. За фактом побиття особи під час виконання службових обов'язків Борзнянський райвідділ міліції провадження не розпочав. Бо тоді там працював сам нападник. Хоча колеги його кажуть - правоохоронцем він був аби-яким.

- За порушення службової дисципліни Ярошенко неодноразово притягувася до КВ.

За час служби його двічі звільняли, а він через суд поновлювався. Тільки в січні цьогоріч за власним бажанням пішов з лав МВС. У Борзні екс-міліціянт разом із батьком наганяв страху на все містечко. Під час нападу на Оксану Циганок вимагав гроші, які вона нібито заборгувала, коли працювала продавчинею в їхній крамниці. Ярошенки нарахували космічну нестачу - 120 тисяч гривень. Саме через цю суму підсудного й обмовляють - запевняє його адвокат. Оксана й сама могла завдати собі шкоди.

Олег Щербак, адвокат підсудного:

- Людина не виключається, що могла спричинити, якщо б цей висновок був, нашому засіданні все було б інакше.

А Сергій Ярошенко має алібі: в час, коли порізали дівчину, він був з приятелями. Захист просив виправдати чоловіка. Обвинувачення - дати 15 років. Судді радилися добу, врешті вирішили:

Валентина Хандога, суддя Ніжинського міськрайонного суду:

- Остаточно Ярошенку Сергію Федоровичу призначити покарання 14 років позбавлення волі, з конфіскацією всього особистого майна.

А також відшкодувати матеріальні збитки: державі - судові витрати й проведення експертиз, постраждалій - моральні страждання.

Оксана Циганок, постраждала:

- За нього, що він залишився за гратами - мені спокійніше, але залишився його батько, він тоже така людина, яку тоже боялися.

Сам батько засудженого традиційно від спілкування з пресою відмовився.

- Чи будете оскаржувати вирок, найголовніше - скажіть будь-ласка, пане Федоре, не мовчіть, скажіть.

До речі, паралельно родина Ярошенків програла ще один суд і теж на користь Циганків. Служителі Феміди визнали неправочинною заборгованість, власне через яку екс-міліціянт і порізав дівчину.