Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 липня 2013, 22:45 Суди
Жінка півроку не може отримати компенсацію за смерть батька
Жінка півроку не може отримати компенсацію за смерть батька

Більше півроку мешканка Київської області намагається отримати гроші, відсуджені в однієї зі столичних охоронних фірм. Її батько тяжко травмувався на роботі й згодом помер. Кілька судових інстанцій визнали право родини на моральну та матеріальну компенсацію. Однак, незважаючи на рішення суду, жінка не отримала ні копійки.

Ця історія тягнеться ще з 2008 року. Батько Валентини працював тоді охоронцем у приватній фірмі.

Валентина Падун, постраждала:

- Работал в агенстве безпеки Партнер, проверял цистерны, то есть остатки бензина, и парами бензина отравился, упал и попал в больницу. Узнала я, 13 числа произошла эта производственная травма, а 22 октября меня оповестили.

Чоловік тривалий час перебував у комі.

- Травмы были колоссальные, черепно-мозговая травма, забой легких. Переломы костей.

Постраждалий помер. Правоохоронці провели перевірку. Справа дійшла до суду. Виконавчого директора фірми визнали винним у загибелі робітника. Він отримав два роки умовно. Згодом донька померлого подала позов, вимагаючи компенсації від фірми-роботодавця батька.
Зрештою Валентина виграла справу в останній судовій інстанції та отримала право на значне відшкодування. Та виграти суд - ще не означає отримати гроші.

Володимир Мінченко, представник постраждалої:

- Нами подано все документы в исполнительную службу, в декабре 2012 года, и за эти полгода исполнительная служба наличие или отсутсвие движимого и недвижимого имущества, и, к сожалению, исполнить невозможно, потому что также отсутствуют денежные средства на всех счетах. Фирма обнулена, все работники переведены на другую фирму, с таким же названием, но измененным на одно слово.

Юридично довести, що це одна фірма, непросто. У телефонній розмові її колишній директор, ім'я якого фігурувало у справі, переконує: ні до нього, ні до його нинішньої компанії жодних претензій бути не може.

- Я ушел отсюда, там еще не было никаких решений. Я уже два года, как там не работаю.

- Вы организовали новую фирму с похожим названим?

- Да какой организовал, я что, учредитель или еще что-то? Та фирма работала до меня. До моего прихода, вторая фирма.

- А почему решение суда не выполняется?

- А постойте, они туда обращались?

- Да, исполнительная служба обращалась.

- А постойте, кто-то обращался по этому решению в агентство безопасности "Партнер"?

- Исполнительная служба обращалась - никуда они не обращались.

Та виконавча служба звернулася не тільки до фірми, а й до правоохоронців.

Ігор Михалко, керівник відділу ГУ міліції м.Києва:

- До Солом'янського райуправління надійшло подання від державної виконавчої служби щодо невиконання рішення суду одним товариством проти відшкодування матеріальних і моральних збитків громадянці.

Однак притягнення до відповідальності керівників фірми постраждалій не допоможе. Юристи впевнені - компенсації за смерть батька вона не отримає.

Микола Буртовий, адвокат:

- Малоймовірно, що це рішення буде виконане за відсутності коштів на юридичній особі. Тому що якщо постановлено стягнути кошти саме з певної юридичної особи, то саме ця особа і повинна відповідати і погашати заборгованість.