Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 травня 2013, 23:31 Суди
За порушення присяги звільнили двох суддів
За порушення присяги звільнили двох суддів

За несправедливий вирок - геть із посади! В Україні за порушення присяги звільнили двох суддів. Вони розглядали резонансну справу про екс-депутата районної ради, який застрелив молодого хлопця. Працівники Феміди випустили вбивцю. Та їхні колеги з вироком не погодилися.

Екс-депутат Софіївської райради Олександр Таран відпочивав на озері. Утім, не поділив водоймища із звичайним 25-річним місцевим мешканцем - Олександром Югаєм. Народному обранцю не сподобалося, як хлопець припаркував машину. Конфліктувати продовжили у молодика на подвір'ї.

Дмитро Югай, брат убитого:

- Сначала зайшов охранник з рушницею, начав угрожати, начали тримати, потом начали всі остальні заходити. Брат вийшов з рушницею, сказав: не заходити в двір, їдьте, хто буде заходити в двір - я стрілятиму.

І навіть вистрелив вгору. За що одразу отримав кулю у живіт від Олександра Тарана. Батька убили на очах маленького сина.

Юрко, син убитого:

- Меня кто-то взял и понёс на огород, а они застрелились. Я пришёл - и он убитый лежал.

2011-го Олександра Тарана судили вперше - Криворізький суд посадовив чоловіка на 14 років. Далі була апеляція. Її розглядали троє із Довгінцевського суду Дніпропетровщини. Їхнє рішення шокувало: два роки умовно й воля просто із залу засідань.

Дмитро Югай, брат убитого:

- Суд у нас коррупцированный. Если за 2 недели до приговора меня суддя зовёт в кабинет и говорит: "Бери с них деньги, потому что всё равно будет превышение мер самообороны, и он получит условный срок".

Після того було ще два рішення - апеляція і касація. Утім, вони аналогічні суду першої інстанції - 14 років за ґратами.

- Назначить Тарану Александру наказание в виде 14 лет лишения свободы.

А ось резонансного вироку служителям Феміди Довгінцевського районного суду ані громадськість, ані колеги не забули й не пробачили. В жовтні торік Вища рада юстиції за порушення присяги запропонувала позбавити двох суддів посад. Третя - сама пішла у відставку.

Володимир Колесниченко, голова Вищої ради юстиції:

- Дії суддів були несумлінними, вони діяли упереджено і винесли вирок, який суперечить і здоровому глузду, і чинному законодавству.

Утім, вони й далі прагнули вершити чужі долі.

Дмитро Шпенов, член комітету Верховної Ради з питань правосуддя:

- Судьи пошли по процессуальному затягиванию всех вопросов, откладывали, не являлись на заседание, по 6 раз было переносы.

Але намарне - вони програли усі інстанції, де можна довести свою невинуватість. Із пресою судді - Наталя Середня та Андрій Козак - спілкуватися відмовилися. Нині остаточно зняли із цих суддів мантію народні депутати. За їхнє звільнення проголосувала більшість. Та ініціатор гучного процесу пророкує їм іще жорсткіше покарання.

Дмитро Шпенов, член комітету Верховної Ради з питань правосуддя:

- Заведомо незаконное решение, есть статья в уголовном процессе и УК, мы будем настаивать, чтобы судьи понесли наказание по этой статье, тем более что все доказательства есть, их решение отменено, установлено, что было нарушение присяги.