Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 квітня 2013, 23:27 Суди
На Вінничині водія, який насмерть збив скутериста, навіть не позбавили прав
На Вінничині водія, який насмерть збив скутериста, навіть не позбавили прав

Збив скутериста - й не сів за ґрати. Ба, більше - зостався при кермі. На Вінничині за смерть людини суд не позбавив водія не тільки волі, а й навіть прав. Занадто м'який вирок взялася оскаржувати прокуратура, проте програла. То ж винуватець ДТП й далі безкарно їздить вулицями міста.

Галина Олександрівна показує знімки чоловіка. Каже: був завжди усміхнений і працьовитий. Того фатального дня Василь Вакулич поїхав до обласного центру по будматеріал. Додому так і не повернувся.

Галина Скакун, дружина загиблого:

- Часов в 12 звонять мені з лікарні. Хто ви така? Тому шо він мені напередодні дзвонив. Я кажу - дружина. Приїзжайте, тому шо він в реанімації. Щас буде операція. Кажу- буду через 20 мінут.

Трагедія сталася у грудні 2011 року. "Дев'ятка", виїжджаючи на швидкості з подвір'я, наскочила на водія моторолера. Від травм за чотири дні чоловік Галини Олександрівни помер у лікарні. 

Галина Скакун, дружина загиблого:

- 4 дня він був в реанімації. Не прийшовши до сознанія. Робили йому й трепанацію черепа двухсторонню. От. До гематоми так і не добрались. Багато ушибів, перелом челюсті. Дуже багато всього.

Експертиза довела - винуватець ДТП був тверезий. Проте скутериста чомусь просто не помітив. За рік суд оголосив вирок: два роки умовно й часткове відшкодування моральних і матеріальних збитків. А ось водійських прав так і не позбавив.

Микола Болтак, представник постраждалої сторони:

- Ми бачимо, що при незначних порушеннях в ДТП не лишають права водію. А тут - загибель людини, і суд залишив права на руках. Мотивуючи тим, що він буде працювати дальше водієм, буде заробляти кошти. Суд не зважив на те, що людина загибла в ДТП, шо за це  тягнуться наслідки, тобто сім'я позбулася  батька, чоловіка і все остальне.

Занадто м'який вирок взялася оскаржувати прокуратура. Вимагала, якщо не позбавити прав, то бодай змусити горе-водія повторно скласти іспити. Проте сьогодні апеляційний суд Вінниці залишив попереднє рішення феміди. Тож винуватець ДТП й далі безкарно їздитиме вулицями міста.

Дмитро Миколайчук, старший прокурор відділу прокуратури Вінницької області:

- Павлюченко заслуговує на реальну міру позбавлення волі. Ми і вподальшому будем відстоювати таку позицію - я думаю, будем вирішувати питання стосовно подачі касаційної скарги на судове рішення першої інстанції та апеляційної інстанції в даній частині стосовно покарання.

Нині винуватця трагедії зобов'язали заплатити постраждалим 40 тисяч гривень. Відшкодовувати він обіцяє частинами - як заробить. Бо ж має пом'якшувальні обставини - жінку-інваліда та маленьку дитину.

Микола Мосин, адвокат підсудного:

- Ну якшо він сяде - то точно не буде відшкодовувати. Тому шо там нема, звідки взяти. А тут питання помсти і амбіцій.

Володимир Павлюченко, підсудний:

- Я відшкодовував скільки міг і буду відшкодовувати до кінця. Все до копійки я відшкодую. Просто не потрібно з мене робити нелюда.

Проте Галина Олександрівна на гроші не розраховує. Впевнена - вони не повернуть їй чоловіка. Каже, за ці роки так і не почула головного. Слів каяття та простих вибачень.