Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 квітня 2013, 10:33 Суди
У Харкові судять чоловіка, з вини котрого стався вибух та загинула майже вся родина
У Харкові судять чоловіка, з вини котрого стався вибух та загинула майже вся родина

У Харкові розпочався судовий процес над Володимиром Сургаєм, який спричинив потужний вибух у багатоповерхівці. Надзвичайна пригода сталася у грудні торік. За інформацією слідства, господар заніс з морозу в теплу квартиру балона. Від нагрівання газ почав витікати й вибухнув. Катастрофа позбавила життя чотирьох рідних хазяїна. У квартирі загинула дружина. А дві доньки - одна з крихітним сином - рятуючись від вогню, вистрибнули з вікна, з десятого поверху.

- ...справедливого наказания.

Так Володимир Сургай відповідає на запитання, чого очікує від суду.

Того грудневого вечора чоловік приніс додому балона: хотів уранці везти на дачу. Коли газ вибухнув, в оселі була вся родина. Він поховав дружину, двох доньок, онука, якому не було й року. 

Володимир Сургай, підсудний:

- То, что я заслуживаю - я должен получить. Я думаю, что все должны быть удовлетворенные. Частично - каждый будет удовлетворен.

З сім'ї їх залишилося двоє: він сам і 14-річна донька. Під час пожежі Христина дістала опіків 70 відсотків шкіри. Вона й досі не оговталася від трагедії.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови:

- Было проведено множество операций по пересадке кожи, по снятию той, которая отторгалась. У нее очень сильно пострадали руки, особенно кисти рук. Она маму пыталась вытащить.

Здоров'я Христини повільно, але поновлюється. Проте більше дівчинка постраждала психологічно.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови:

- Этому ребенку нужно отдать должное за ее мужество и за то, как она прошла 7 кругов ада. Они сейчас в сложном, очень сложном и психологическом, и экономическом положении. Они остались вдвоем с папой, практически. Им нужна просто человеческая поддержка. Есть проблемы в родственных отношениях. Вы сами понимаете: такие потери семья понесла.

Тепер Христина може втратити й батька - якщо суд визнає його винним. Володимира Сургая звинувачують у порушенні правил безпеки з тяжкими наслідками. Щоправда, прокуратура ще не визначилось - якого покарання вимагати.

Олег Гладких, прокурор Фрунзенського району м. Харкова:

- Понятно, что гибель семьи - это самое суровое наказание, которое может понести человек за всю свою жизнь. Поэтому… его Господь Бог уже наказал. Но прокуратура будет стоять на законе.

Тоді, у грудні, вибух і пожежа зруйнували в будинку кілька квартир. У найлютіші морози, напередодні Нового року, 16-поверхівка була без опалення, світла, водопостачання. Поки тривала реконструкція, мерія відселяла людей до готелю. 

Олександр Селюков, постраждалий:

- Да, я доволен, и я думаю, что большинство соседей моих довольны. Но есть некоторые недостатки.

Постраждалими визнали 23-ох мешканців цього будинку. Проте жоден з них до суду сьогодні не прийшов. Сусіди кажуть, що на Володимира Сургая не сердяться. 

Олександр  Селюков, постраждалий:

- Я думаю, что его уже наказали… Погибла его семья, его внуки, дети, его жена…