Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 квітня 2013, 23:43 Суди
Чернігівські лікарі будуть відповідати за смерть пацієнтки
Чернігівські лікарі будуть відповідати за смерть пацієнтки

Двісті тисяч гривень - стільки має заплатити лікарня на Чернігівщині за смерть неповнолітньої пацієнтки. Таке рішення ухвалив місцевий апеляційний суд після трьох років митарств згорьованої матері.

Світлана Гаврикова, мати померлої:

- Послє смерті дитини я взагалі не могла ні жить, ні пить, ні їсти. Ето була боль. Я даже спать не могла, во снє плакала.

У цій змарнілій жінці журналісти "Свідка" ледь упізнали Світлану - героїню нашого сюжету трирічної давнини. Весна 2010-го забрала в неї найдорожче - кохану доньку. Одинадцятирічна дівчинка, яка страждала від алергії, померла в коридорі місцевої лікарні.

Світлана Гаврикова, мати померлої:

- Як закричить: "Мамочка, мені дихать нічим! Дихать нічим!" Падає мені на руки, а я її підхватую і кричу: "Дочечка, тільки не умирай". Я кричу, но ніхто не вийшов.

Коли дівчинка-алергик застудилася, тамтешня  лікарка призначила сильний антибіотик. А як дитячий організм його відчужив, приписала ще сильніший - тієї самої смертельно небезпечної групи.

Світлана Гаврикова, мати померлої:

- Надо було написать 28 зверенень у різні інстанції. Я обращалася і к Презіденту, й на гарячу лінію, в Департамент охорони дитинства. Три года йшли ці безконєчні експертізи. Вони показали, що ребьонок умер по вині медсестри і лікаря. Що в дитини був анафілактичний шок.

Далі були передчасна смерть чоловіка й онкозахворювання від пережитих стресів. А ще - нескінченні суди. Лікарку таки визнали винною в загибелі дитини, та одразу звільнили за амністією. Ані вона, ані керівник медзакладу не втратили посад. Коли ж районний суд зобов'язав компенсувати жінці моральні збитки - взялися оскаржувати.

Валентина Тимошко, журналістка:

- У кожного лікаря своє кладовище. Вони кажуть, що можуть заплатити тільки 25 тисяч гривень. Люди добрі - 25 тисяч гривень коштує корова. Хіба можна життя дитини оцінити в такі гроші? Чому мама має зважати, що в бюджеті нема грошей і лікарні не виділяють? Це не мамині проблеми.

Світлана Гаврикова, мати померлої:

- Я своїм обов'язком щитаю надати якбільше розголосу цій справі. Щоб люди знали, щоб попередити - як у нас лічать. Щоб хто-то загадає, може, здєлать тую пробу і дитинка не помре.

Тож після кількох засідань Апеляційний суд Чернігівської області виніс свій остаточний вердикт. 

- Потерпілою у вказаній кримінальній справі було визнано позивачку Гаврикову. Вважаємо, що рішення суду першої інстанції є законним.

Згідно з ухвалою Феміди, Семенівська районна лікарня має виплатити постраждалій двісті тисяч гривень компенсації за моральну шкоду. Чи будуть медики оскаржувати й це рішення - наразі невідомо. Спілкуватися з журналістами вони категорично відмовились.