Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2013, 23:10 Суди
У Сумах засудили студентів за графіті
У Сумах засудили студентів за графіті

На рік за ґрати - через графіті. У Сумах засудили студентів, що малювали на стінах фарбою з балончиків обличчя президента. Втім, у вироку жодного натяку на політичні мотиви. Обвинувачення запевняє: молодиків покарано за бешкетницькі дії та пошкодження майна, а в графічному зображенні можна розпізнати будь-кого.

- Чей это портрет?

- Это Янукович, Янукович, да, конечно, похож, уверен в этом.

- Думаю, шо Віктор Янукович, наш президент.

- Як здогадалися? 

- Сразу видно - глаза, во так вот впадина, мне похож.

- Схожий на президента України.

За цей малюнок на кількох будинках та стовпах студент київського економічного університету дістав рік обмеження волі. Його завзятіший приятель - з сумського педагогічного - виводив не лише обличчя, а й свастику, брутальні написи та облив фарбою єврейський центр.

Лариса Сукач, адвокат:

- Бахвальство, як то називають, хлопці йшли і відривались. Зараз не можна даже сказати, шо саме вони порушили: чи це дійсно можна розцінювати як дрібне хуліганство, чи це можна розцінювати взагалі як порушення, пов'язане з неправильною поведінкою  в нашому місті, тобто забруднення. Але  розцінювати це як злочин, кримінальний злочин?

У вироку жодного слова про першу особу держави. Графічне зображення назване "непристойним малюнком, що викликає негативні асоціації". Звідки ж тоді така суворість вердикту - дивується адвокат.

Лариса Сукач, адвокат:

- Приховали, мабуть, щоб не показати, що в нашому місті є так особи, які таким чином відносяться до особи Президента. Може й так, я не можу сказати, в зв'язку з чим це було приховано.

Обвинувачі політичне підґрунтя справи заперечують. Адже у справі фігурують й інші молодики. Вони вкинули до кімнати африканських студенток димову шашку. Дівчата тоді ледь врятувались, а приміщення вигоріло дотла. У прокуратурі кажуть: суд зважив на пом'якшувальні обставини.

Руслан Білокінь, прокурор Сумської області:

- Треба прямо говорити про те, що студенти вчинили ряд зухвалих цинічних хуліганських дій, які фактично викликають… роблять виклик суспільству. В даному випадку іншого шляху, як припинити ці дії і показати суспільству, що є реальна сурова міра покарання, немає.

Паліїв засуджено до 2 років позбавлення волі. Хлопця, що облив фарбою синагогу, ув'язнили в залі суду на 1 рік і 8 місяців. Нині всі вони готуються до апеляції.