Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 січня 2013, 21:05 Суди
Апеляційний суд розглядає справу Павличенків
Апеляційний суд розглядає справу Павличенків

У Києві в Апеляційному суді розпочали розглядати справу Павличенків. Нагадаємо, батька Дмитра засудили до довічного ув'язнення, а його 19-річного сина - футбольного фаната - до 13-річного за жорстоке вбивство столичного судді Сергія Зубкова. Чоловіків звинуватили в тому, що вони зарізали служителя Феміди, помстившись за незаконно відібране у них житло. Нинішньому засіданню передували численні акції протестів футбольних уболівальників одразу в кількох містах України.

Отак напередодні суду більше тисячі людей рушили на підтримку родини Павличенків у Дніпропетровську. Проминувши колоною середмістя, мітинґувальники завершили свою акцію співом гімну України й розійшлися.

А це Запоріжжя. Тут підтримку батькові й синові висловили більше півтисячі вболівальників місцевого футбольного клубу "Металург". Рухалися центральним проспектом міста. Гасла від дніпропетровських не відрізнялися.

А це вже Київ. У столиці мітинґ відбувся неподалік Апеляційного суду, де сьогодні розпочали розглядати справу Павличенків. Саме на нього всі надії батька й сина. Втім на самому засіданні ані Дмитра, ані Сергія. Суддя одразу ж заявив - вони самі не виявили бажання бути присутніми. 

Наталія Сьома, керівник відділу прокуратури м. Києва:

- Прокурорами у справі було заявлено клопотання про проведення часткового судового слідства і доставку в судове засідання підсудних Павличенків, оскільки вони мають право бути присутні в залі, давати свої покази і заявляти клопотання.

Тож суддя призначив наступне засідання - вже з Павличенками - на 23 січня. Друг родини, громадський захисник Володимир Широченко стверджує: старший, Дмитро, два дні не виходить зі своєї камери в Лук'янівському СІЗО.

Володимир Широченко, друг засуджених:

- По моим данным, в полдевятого утра мне звонил сотрудник следственного изолятора и рассказал о том, что Дмитрий Павличенко два дня не выводили на прогулку, по той причине, что у них якобы сломана дверь в камере, если бы было ходатайство, то по техническим причинам в суд их все равно не привезли бы.

Захист підсудних вкотре нагадує, що жоден зі свідків у справі не впізнав у Павличенках вбивць служителя Феміди, а знаряддя злочину правоохоронці так і не знайшли. Немає й зізнання звинувачуваних. Хоча в інтернет потрапило відео з відтворення нападу.
Саме на цих кадрах 19-річний Сергій Павличенко з підказками слідчого розповідає деталі. Згодом хлопець заявив, що зізнатися його змусили. Відео ж у ЗМІ поширили самі правоохоронці як відповідь на численні акції протесту футбольних фанатів і закиди у фабрикуванні справи - вважають оборонці батька й сина. Чергове засідання Апеляційного суду відбудеться 23-го січня. Журналісти, як і сьогодні, спостерігатимуть за ним через екран.