Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 жовтня 2012, 23:21 Суди
Під Одесою судили жителів, грунтуючись на інтернет-листуванні
Під Одесою судили жителів, грунтуючись на інтернет-листуванні

Інтернет-скандал на Одещині. Суддя Комінтернівського району ухвалив безпрецедентне рішення в українському правосудді. Ґрунтуючись на нотаріально завірених скрин-шотах із сільського інтернет-форуму, зобов'язав трьох користувачів сайту заплатити штраф - 15 тисяч гривень. Нібито їхнє спілкування в мережі завдало шкоди діловій репутації будівельній компанії. Люди подали апеляцію.

Все почалося 2006-го. Тоді одна компанія на 49 років винайняла в селі Фонтанці більше 33-х гектарів землі під забудову та берегоукріплювальні роботи з терміновим відселенням родин, чиї житла сповзають у море. Агрипина Степанівна мешкає тут майже сорок років. Ще за радянських часів її хату визнали за небезпечну, і господиню поставили в чергу на нове обійстя. Через постійні зсуви по стінах величезні тріщини. 

- Вот это уже я дивлюся, вот это новенькое, було только там, а теперь уже сюда, по котел, бачите, як воно пішло.

Надія була на інвесторку - будівельну компанію. Обіцяли дати рівноцінні оселі та земельні ділянки, але минуло шість років - і досі нічого. Таких у Фонтанці - 36 хат. Жодна сім'я не отримала нового житла. Люди просто бояться, що вночі буде зсув і їх завалить. Мешканці писали всім - від сільради до Президента, голодування навіть оголошували. Але виконати договір інвестора так і не змусили. Обговорювали проблему й на сільському інтернет-форумі.

Ірина Лашкевич, постраждала:

- Там шло обсуждение видеосюжета по Маккенли, документов Маккенли, то есть не просто там, оскорблений не было, написано было, что Маккенли не выполняет договор, что они не делают оползневые работы, они пришли сюда отмывать деньги, что ни один человек не отселен, то есть обычная картина.

Будівельній компанії це не сподобалося, мовляв, її партнер прочитав обговорення та розірвав із нею контракт.

Дмитро Бучковський, директор будівельної компанії:

- Компания, с которой мы сотрудничали достаточно долгий период времени, они отказались с нами сотрудничать и пришлось искать новых подрядчиков - это заняло время, деньги, и, к сожалению, негативно влияло вообще на ситуацию в Фонтанке.

Представники інвестора зробили скрин-шоти сторінок, завірили їх у нотаріуса та позвалися проти трьох активістів села, вимагаючи від них 165 тисяч гривень відшкодування завданих моральних збитків. Комінтернівський суд ухвалив стягти 15 тисяч. Люди не погодилися та подали апеляцію. Засідання відбувалося за зачиненими дверима. І рішення було інше.  

- Это победа всей Украины, не только моя или нашего адвоката.

Одна з тих, на кого подали до суду - Ірина Лашкевич - обурена. Каже: вона нічого не писала - під її іменем спілкувалася невідома людина. А судять жінку на підставі інтернет-профілю, де були вказані її реквізити.

Олександр Михайлин, адвокат відповідачів:

- До того ж не було доведено в суді першої інстанції, що взагалі існувала ця шкода та причинно-наслідковий зв'язок між цією шкодою та діями відповідачів. 

Селяни святкують маленьку перемогу, але нових будинків вони не побачили. І невідомо, чи побачать.