Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 серпня 2012, 20:48 Суди
Завершено розслідування справи дніпропетровських терористів
Завершено розслідування справи дніпропетровських терористів

CБУ завершила розслідування справи дніпропетровських терористів. Її вже найближчим часом передадуть до суду. Підозрюваних четверо - політолог, програміст та двоє їх помічників. Саме ці люди протягом двох років підготували та влаштували низку вибухів у Дніпропетровську, Харкові та Запоріжжі - переконані в СБУ.

Перший вибух у Дніпропетровську стався близько 12-ої, на трамвайній зупинці. За лічені хвилини рвонуло вдруге, в іншій частині міста. Загалом вибухів було чотири, постраждали більше тридцяти осіб. Шукали лиходіїв два місяці.

Іван Дерев'янко, керівник Головного слідчого управління СБУ:

- 31 червня поточного року після отримання 24 тисяч гривень із банкоматів у місті Дніпропетровську і були затримані обвинувачені у кримінальній справі. У ході досудового слідства у них були вилучені 100 карток, на які обвинувачені розраховували отримати ці кошти.

Терористами виявилися четверо дніпропетровців - політолог, програміст та двоє їхніх спільників. Ті розповіли - все робили заради грошей.

Іван Дерев'янко, керівник Головного слідчого управління СБУ:

- Вони переслідували мету отримати велику суму коштів з розрахунку, з їхніх слів, 10 центів за кожного українця.

Утім, заробленого злочинці так і не побачили. Натомість можуть отримати довічне ув'язнення - таке покарання передбачають статті кримінального кодексу. Саме ці люди здійснили серію терактів не тільки у Дніпропетровську, а й у Харкові та Запоріжжі - правоохоронці не сумніваються.

Іван Дерев'янко, керівник Головного слідчого управління СБУ:

- В ході досудового слідства обвинувачені детально демонстрували в присутності експертів-вибухотехніків, яким чином вони монтували, складали, виготовляли вибухові пристрої і яким чином вони приводилися в дію.

На цьому відео затриманий розповідає, яким чином закладав вибухівку у Харкові. А тут - детально описує, як обирав час теракту в Дніпропетровську.

- Почему бьло установлено это время - до пика, связанного с обедом. Оно приблизительно так и сработало, всвязи с выходом людей на обед намного возрастет количество людей на улице.

Судитимуть підозрюваних, імовірно, у Дніпропетровську. Адже саме тут від їхніх злочинних дій постраждало найбільше людей.