Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 серпня 2012, 21:36 Суди
Черговий суд над Луценком - очікуваний вирок
Черговий суд над Луценком - очікуваний вирок

Два роки тюрми. Юрій Луценко сьогодні почув ще один вирок. Так покарали екс-міністра за встановлення незаконного стеження за водієм екс-голови СБУ. Нагадаємо, Генпрокуратура звинуватила Луценка в тому, що 2009-го року він незаконно продовжив стеження та прослуховування телефонів водія Давиденка у рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Такі дії екс-міністра суд кваліфікував як службову халатність. Раніше, в лютому, Луценка засудили на 4-ри роки за перевищення службових повноважень.

Тепер він двічі засуджений. Вирок у справі Юрія Луценка суддя Печерського суду читала півтори години. Що саме присудили -  у переповненій залі було ледь чути.

Ганна Медушевська, суддя Печерського суду:

- Надані в судовому засіданні показання підсудних Луценка, Тарасенка, Павленова суд розцінює як спробу уникнення належної кримінальної відповідальності. Таким чином, з урахування наведених доказів у справі, суд вважає винність підсудних в інкриміновному діянні доведеною повністю.

Таким чином за службову недбалість Юрій Луценко отримав два роки тюрми. Позаяк він вже засуджений на 4 роки за іншою справою, то більше покарання поглинає менше. Тобто сьогоднішнє рішення для екс-міністра фактично нічого не змінить. Хіба що місце перебування - ближчим часом його мають перевести із столичного СІЗО до Чернігівської колонії.

Віктор Клименко, представник обвинувачення:

- У зв'язку з тим, що засуджений Луценко має відбувати покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, на сьогоднішній день відпали підстави для подальшого утримання в умовах Київського СІЗО, і він має бути доправлений до виправно-трудової установи державної пенітенціарної служби України.

Для обвинуваченого рішення суду несподіванкою не стало - його адвокати готують апеляцію. Луценко у своїх діях порушень не вбачає. Каже: за водієм екс-голови СБУ стежили на підставі рішення суду.

Юрій Луценко, екс-міністр внутрішніх справ України:

- Якщо по рішенню апеляційного суду, який дав дозвіл на прослуховування телефонів громадянина і це рішення ніким не скасоване, саджають на два роки міністра внутрішніх справ, то треба: а - закрити міліцію, бо вона не має жодних законних можливостей працювати, б - закрити суди.

Разом з Юрієм Луценком суд визнав винними і двох колишніх працівників Департаменту карного розшуку - Володимира Тарасенка та Олега Павленова. Вони мають сплатити штраф у розмірі 8,5 тисяч гривень.