Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 серпня 2012, 11:39 Суди
Європейський суд присудив компенсацію скаліченому у міліції прикарпатцю
Європейський суд присудив компенсацію скаліченому у міліції прикарпатцю

154 тисячі євро має сплатити держава Україна мешканцеві Прикарпаття. Таке рішення Європейського суду з захисту прав людини. Чоловік шукав справедливості у справі проти правоохоронців, які, за твердженням чоловіка, його сильно побили 12 років тому. Та міліціянти й далі не визнають вини своїх колег, хоча ті давно вже не на службі.

Від серпня 98-го року Богдан Савицький прикутий до інвалідного візка. Тоді йому виповнився 31 рік. Той літній день не забуде ніколи. У нього поцупили велосипеда і чоловік звернувся в міліцію. Але те, що сталося далі - й досі не може збагнути.

Богдан Савицький, постраждалий:

- Окружили мене і ззаді хтось б'є дубінкою по голові, в цей час, коли хотів піднятися, вигнувся спиною вверх, і тоді удар такий по позвоночнику, в мене всьо закрутилося, біль така страшна, і я відключився, прихожу до себе мокрий, зуб на зуб не попадає, лежу в якихось кущах.

Його кинули у лісосмузі. В лікарні поставили діагноз.

Богдан Савицький, постраждалий:

- Два переломи позвоночника. Ходити не можу, тому що я не відчуваю ніг і в мене проблеми з мочовим міхурем. В мене трубка стоїть в мочовому міхурі.

Після виходу з лікарні почалася тривала боротьба за справедливість, адже кримінальну справу закрили за відсутністю доказів.

Роман Котик, адвокат постраждалого:

- Дослідча перевірка велася тим працівником міліції, на кого Савицький скаржився. Тобто, він робив перевірку проти себе самого, і після перевірки робить певні висновки, що порушень не виявлено.

- Прізвище?

- Ходак. Друге - поскільки твердили, що його знайшли уже нетверезим і побитим, дивно, чому в такому разі не дотримались статусу патрульно-постової служби? Повинні були викликати обов'язково швидку медичну допомогу. Експертиза, яка пише, що він впав з об'єкта висоти власного зросту на голову, на п'ятки і з розгином туловища вперед і від цього переламався.

Нині кривдники Савицького  на пенсії. У відділку, де вони працювали, твердять - їхні колеги такого з людиною зробити не могли.

Олег Яворський, заступник керівника Городенківського РВ міліції:

- Я сумніваюся, що працівники наші могли щось зробити цій людині. Був там інший фігурант, якого можно було підозрювати. Так сталося, що вину не довели.

Честь мундира відстоюють і місцеві судді, яких захисник постраждалого звинувачує у бездіяльності.

Роман Котик, адвокат постраждалого:

- Знищили справу, суддя Стефурак 5 років не направляв справу до апеляційного впровадження.

Галина Ничик, т.в.о. голови Городенківського районного суду:

- В нашому суді зумисного затягування справи ніякого не було.

Тоді Богдан Савицький звернувся за справедливістю до Європейського суду і виграв справу. 154 тисячі євро має сплатити держава мешканцеві Прикарпаття. Ці гроші чоловік витратить на лікування - якщо вітчизняна бюрократія не затягуватиме з виплатами. А Мінюст має ще три місяці на опротестування рішення Євросуду.