Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2012, 18:05 Суди
Відновлено судову справу Сергія Демішкана
Відновлено судову справу Сергія Демішкана

Сина голови Укравтодору Володимира Демішкана, Сергія, знову судитимуть. Так ухвалив Вищий спеціалізований суд. Нагадаємо, підприємця і його друзів звинувачували в тому, що п'ять років тому вони викрали і вбили бізнес-партнера. Останній суд - Баришівський районний - відпустив головного фігуранта, давши три роки умовно. Тоді як його приятелів ув'язнили.

Справу Сергія Демішкана і двох його поплічників знову надіслав на розгляд Вищий спеціалізований суд. У Генеральній прокуратурі вважають, що новий суддя уважніше вивчить обставини жахливого злочину, за скоєння якого син керівника Укравтодору дістав умовний термін.

Маргарита Валькова, керівник прес-служби Генеральної прокуратури України:

 - Прокуратура вважає цей вирок фактично незаконним, на думку органів прокуратури, фактично на переконання державного обвинувачення, вирок є занадто мяким і не відповідає тяжкості вчинення зазначеними особами злочину.

 Нагадаємо, у листопаді 2007-го невідомі захопили шістдесятидворічного Василя Кривозуба, гендиректора авіаційно-транспортного підприємства. Про зникнення сповістила міліціянтів донька. Сумнівів жодних. Жінка показала останню СМСку батька. Він повідомив, що його викрали.

За кілька днів правоохоронці з'ясували: один із підприємців намагався придбати літака, що належав фірмі Кривозуба. Невдовзі правоохоронці заарештували 37-річного чоловіка, сина народного депутата. Той у всьому зізнався.

Вадим Матвійчук, співробітник УБОЗу: 

 Кривозуб був поміщений в джип замовника, громадянина "Д". Туди була поміщена радіаторна батарея, і Василя Івановича звязали. Вони виїхали в Ровжі, де в одному з каналів прив’язали ще до живого Василя Івановича батарею.

 За кілька місяців на Луганщині впіймали ще двох поплічників. Після тривалого розслідування сумнівів не було. Злочинці дістануть максимальний термін. Та ба. Наприкінці 2011 суддя Баришівського суду покарав Сергія Демішкана умовним терміном. І це коли він у всьому зізнався. На цих кадрах саме син депутата показує, як убивали ще живого бізнесмена.

Покажіть.

Он с этой стороны взял и с этой, я свет потушил и всё. Я потушил свет и услышал - бум.

Рідні загиблого кажуть, м'який вирок - бо в підсудного відомий батько. Своєю чергою головний автодоровець країни запевнив, що у справу не втручається.

Володимир Демішкан, голова Укравтодору:

Син самодостатня людина. Має три освіти. Дай бог, щоб ні в кого такого не було, але я дав собі слово і сказав: я не буду вмішуватися жодним словом у слідство по сину.

Прокуратурі ж вдалося таки оскаржити дивне рішення Феміди.

Валерія Сайко, адвокат Сергія Демішкана:

Покарання, призначене Демішкану, співпадає з його діяннями. Суспільної небезпеки він не несе. Тому вважаю: необхідно лишити вирок таким, яким є.

Суд:

- Колегія суддів ухвалила: касаційну скаргу заступника прокурора задовольнити. Вирок Баришівського суду щодо Курдіна, Левченка, Демішкана скасувати, а справу на новий розгляд.

Представники постраждалих вважають, що цього замало. Мовляв, Демішкана слід судити як убивцю.

Андрій Мамалига, представник постражалої сторони:

- Він обвинувачується в незаконному позбавленні волі, у викраденні людини, у незаконному зберіганні зброї.

Яким буде нове покарання - невідомо. Крім того, доведеться відповідати й судді, який ухвалив рішення про умовний термін. Вища рада юстиції вже розпочала перевірку. Якщо доведе факт зради мантії, служитель Феміди може втратити роботу.