Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2012, 11:51 Суди
Збив мажора - відповідай по повній - наполягає Київська прокуратура
Збив мажора - відповідай по повній - наполягає Київська прокуратура

5 років в’язниці вимагають для водія, через якого травмувався син впливового політика. Кермувальник розвертав свого мікроавтобуса на перехресті, назустріч летів мотоцикл, керований нащадком екс-міністра з надзвичайних ситуацій. Після зіткнення байкер дістав поранень, і за це водія буса на три роки позбавили волі. Але прокуратурі цього замало - вимагають 5. На думку правників, це доволі нелогічно в країні, де в’язниці уникають винуватці смертельних ДТП.

Ось це - фото з місця аварії, яка сталася два роки тому. Мотоцикліст, син екс-керівника Міністерства з надзвичайних ситуацій Володимира Шандри, рухався вулицею Щербакова, мікроавтобус Фольксваген - йому назустріч. Розвертаючись на перехресті, водій буса не побачив байка, якого, за правилами, мав пропустити.

Наталя, дружина підсудного:

- Когда микроавтобус повернул, он услышал сильный удар в бортовую часть машины и остановился. Вышел с автобуса, увидел лежащего мотоциклиста и мотоцикл.

Мотоцикліста з травмами забрали до лікарні, а водія автівки в серпні 2011-го Шевченківський суд відправив за ґрати на 3 роки, визнавши винним у ДТП. Дружина підсудного переконана - такий вирок, бо постраждалий - син впливової особи.

Наталя, дружина підсудного:

- Потерпевший - это Андрей Шандра, сын экс-министра МЧС Владимира Шандры.

Водій мікроавтобуса, кермувальник з багаторічним стажем, своєї вини не визнав. Адвокат підсудного стверджує: мотоцикліст їхав на шаленій швидкості, порушуючи правила, однак суд цього до уваги не взяв.

Михайло Бриков, адвокат підсудного:

- По материалам уголовного дела, на чем я хочу акцентировать внимание, мотоцикл не был зарегистрирован вообще как транспортрное средство ни в одном из МРЕО Киева, есть официальный документ, Шандра Андрей не имел водительских прав на управления данной категорией транспорта, за два месяца до данного ДТП он трижды привлекался ГАИ к административной ответвенности за нарушения ПДД.

Родина підсудного водія нині подала апеляцію і сподівається, що Феміда візьме до уваги всі обставини справи, визнавши винним у ДТП і кермувальника мотоцикла. Адже такого суворого вироку вони не чекали. У судовій практиці за такі ДТП реальний термін позбавлення волі дають украй рідко - кажуть правники. Однак важливо, аби винуватець визнав свою провину.

Григорій Лопатин, правознавець:

- Санкція даної статті передбачає від 3 до 8 років, і тому дане покарання повинне бути в межах від 3 до 8 років, зважаючи на те, що суддя при винесені вироку має враховувати як пом'якшуючі обставини, так і обтяжуючі вину обставини. Чи визнала особа вину, чи не визнала, чи сприяла вона розслідуванню, чи не сприяла, і в сукупності всіх цих факторів визначає, який термін призначити цьому підсудному.

Уже 9 місяців, як чоловік чекає на рішення апеляційного суду в СІЗО.

Втім, чекає не лише він, а й прокуратура, що також незадоволена вироком. Державний обвинувач вважає: 3 роки в'язниці за травмованого мотоцикліста з впливової родини - занадто м'яке покарання. Тому в своїй апеляції прокуратура вимагає для чоловіка 5 років вязниці.